Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovu stvar na suncu ni na minut ne treba uraditi sa decom: Pred Srbijom drugi toplotni talas

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovo je period godine kada za pedijatre ima mnogo posla

  • 1
Dete, devojčica, dečak, zaboravljeni u automobilu, autu, vrućina, sunce Foto: Profimedia

Pred Srbijom je drugi toplotni talas, a s obzirom na to doktorka Olivera Torodrović upozorava da dete ne smemo ostaviti ni na minut u automobilu na suncu.

"Ako je temperatura napolju 24 stepena, a automobil stoji na suncu, za 5-10 minuta u kolima će biti 38 stepeni. Za pola sata preko 50, za 45 minuta 70–80 stepeni. Pet do deset minuta je dovoljno da dete dehidrira i upadne u komu i može da dođe do nesagledivih posledica, pa čak i smrtnog ishoda", upozorila je doktorka Todorović za RTS.

Apeluje na roditelje da decu ne ostavljaju u automobilu, ali ni kućne ljubimce.

"U letnjim mesecima decu u lagane šetnje treba voditi isključivo ujutru do 10 sati i posle 18 časova, i to na zelene površine uz šešir i vodu", rekla je doktorka.

Ovo je period godine kada za pedijatre ima mnogo posla. Enterovirusi i rotavirusi su najčešći i oni izazivaju stomačne tegobe.

"Tu je i adenovirus koji izaziva bol u grlu, koksaki... Sve su to poznati i očekivani virusi za ovo doba godine, ali su tokom pandemije koronavirusa bili u mirovanju, a sada su ojačali", objašnjava Todorovićeva.

Napominje da je važno da roditelji prate stanje deteta i u slučaju da im se stanje pogorša obavezno se jave lekaru.

"Simptomi su izraženiji, jer deca rođena u poslednje tri, četiri godine do sada praktično i nisu imala dodira sa ovim virusima. Ali deca vrlo brzo stiču imunitet i simptomi prolaze najčešće za nekoliko dana", rekla je pedijatar Olivera Todorović.

(Telegraf.rs)

Video: Ovako izgleda priprema automobila pred putovanje

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA