≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dejana stršljen ujeo za glavu, spasili ga lekari i supruga Rada - opasne insekte sada izbegava

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dejan je veliki šaljivdžija, pa u svom stilu priča kako dan kada je "pretekao" ne slavi kao drugi rođendan jer mu je draže što stršljen koji ga je ujeo nije uspeo da "osveti" sve svoje rođake čija je legla dan ranije uništio

  • 7
Dejan Branković Bogatić ujed stršljena stršljen Foto: Dragan Grujić

Za ženu iz Čačka ubod stršljena je bio smrtonosan, a Dejan Branković iz Bogatića je imao sreću da tačno pre pet godina preživi napad opasnog insekta. Iako je prošlo dosta vremena, seća se svakog trenutka - od ujeda u slepoočnicu do "povratka iz mrtvih".

- Dok sam sedeo i odmarao se pred vikendom naleteo je jedan ogroman i onako u letu me ubo pravo u slepoočnicu. Glava je počela da otiče, na oko nisam video dok prstima ne podignem kapak. Po telu se pojavio osip i nepodnošljiv svrab. I obrve su svrbele. Osetio sam blagu nesvesticu i kako se polako koče ruke i noge - opisao je prve tegobe koje je na trenutak ublažio tuširanjem hladnom vodom i tabletom protiv alergije.

I njemu i supruzi Radi bilo je jasno da moraju kod lekara. Usput je oblogama rashlađivao mesto ujeda, a kada su stigli do Doma zdravlja u Bogatiću Dejan je počeo da se gubi.

- Iako ima urođeni visok pritisak, lekar je izmerio jako nizak, a puls je bio toliko slab da nije mogao da se izmere otkucaji srca. Žlezde i jezik su počeli da otiču, pa je jedva govorio odnosno mumlao jer ga ništa nismo razumeli. Primio je injekcije i infuziju posle koje se tresao kao da ima groznicu. Oporavljao se nekoliko dana dok otok sa lica nije sasvim spao - priča supruga Rada.

Dejan je veliki šaljivdžija, pa u svom stilu priča kako dan kada je "pretekao" ne slavi kao drugi rođendan jer mu je draže što stršljen koji ga je ujeo nije uspeo da "osveti" sve svoje rođake čija je legla dan ranije uništio.

- To leto nije bilo normalno po broju stršljenova, a osim toga su se nenormalno ponašali, kao da su podivljali. Znamo da stršljenovi vole voće i umeju da se uvuku u jabuku i krušku, ali ovi su milili po drveću kao da su pijani ili su unezvereno leteli. Da nam ne bi odmor preseo, dan ranije sam brenerom zapalio sva njihova legla koja sam otkrio, ali jedan koji je preživeo pokušao je da se osveti i na sreću nije uspeo da me pošalje na onaj svet - priča u svom stilu Dejan.

Ozbiljan je kada trvdi da je "za dlaku pretekao" zahvaljujući ne samo lekarima već i prisebnosti supruge Rade. Ona ga kao "anđeo čuvar" svih ovih godina opominje da se čuva kada primeti stršljena u letu i dobro pregleda jabuku ili krušku da iz voćke ne izleti neki novi "stršljen osvetnik".

(Telegraf.rs)

Video: Komisija ispitivala okolnosti zbog kojih je preminula žena od ujeda stršljena

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nenad

    18. jul 2023 | 23:46

    Napraviti kašasto prašak za pecivo sa vodom i namazati okolo i sam ubod i za par minuta kao da ništa nije bilo garantujem životom za ovu smesu.

  • Komentar

    18. jul 2023 | 22:02

    Imam alergiju al ih ne ubijam.Mogao si naci drugi nacin da ih se otarasis

  • Mala

    19. jul 2023 | 11:13

    Kada sam imala 6 godina i mene je strsljen ujeo izmedju 2 prsta na stopalu. Bila sam natekla kao i gospodin Dejan. To je strasno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA