Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovako izbliza izgleda ujed stršljena: Čuvajte se

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ubod ovog insekta može biti veoma opasan

  • 1
stršljen ubod igla Foto: Shutterstock

Nažalost, svedoci smo sve većih neprilika u vezi sa ujedom osa, pčela ili stršljenova.

Nedavno smo se susreli sa smrtnim ishodom posle uboda stršljena. Simptomi mogu biti i opasni po život; kod pojedinih osoba može biti zabeležen infarkt, čak i otkazivanje nekih organa.

Ovaj insekt iz roda osa napada kada se oseća ugroženo. Svojom žaokom nanosi bol. Žaoka ne ostaje ostaje na mestu ujeda, za razliku od ujeda ose ili pčele, već je stršljen vraća u svoje telo. Zbog toga on preživljava napad i može da zada više uboda u jednom napadu.

Kako se zaštititi od stršljena?

Ukoliko primetite roj, sačuvajte prisebnost. Ako se nalazite u šumi, obavezno budite u odeći dugih rukama i nogavica i namazani sredstvima protiv ujeda. Savet je da boje vaše odeće ne budu jarke, jer one dodatno privlače stršljenove.

Žena ujed insekta osa pčela stršljen ruka otok iritacija crvenilo Fotoi-ilustracija: Shutterstock

Šta raditi ako vas ujede stršljen?

Pri ubodu, ovaj insekt može da ispusti supstance koje mogu izazvati ozbiljne alergije, posebno kod osetljivih osoba. Blagi simptomi su bol, svrab, crvenilo kao i osećaj toplote oko dela u kom vas je stršljen ubo.

Preporuka je da, čim budete u prilici, mesto uboda operete vodom i sapunom, a onda i stavite hladnu oblogu na mesto uboda kako biste u najkraćem roku smanjili otok. Nakon hlađenja, možete mesto uboda namazati nekom od krema koje sadrže kortikosteroid ili antistaminike.

U slučaju da vas mesto uboda boli duže od dva dana, potrebni su steroidi koji će tu upalu ublažiti. Ukoliko je ubod praćen alergijskom reakcijom ili anafilaksijom, potrebna je hitna medicinska pomoć.

(Ona.rs)

Video: Čovek stršljen: Ovo što ovaj momak radi sa stršljenovima niko normalan ne bi smeo

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragana N

    18. jul 2023 | 22:57

    Zaboga, stršljen ne ujeda, nema zube! Ima bodlju, tj. žaoku, bode!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA