Vreme čitanja: oko 2 min.

Superćelijske oluje stižu USKORO: Najveći stepen upozorenja na opasnost izdat za ovaj deo Srbije

Vreme čitanja: oko 2 min.

Preko Alpa danas se očekuje premeštanje hladnog fronta, koji će do večeri doneti pogoršanje vremena i Srbiji

  • 0
Najveći stepen upozorenja obeležen je brojem 3. Foto: Printskrin/Estofex

Današnji dan proteći će u Srbiji sunčanog i veoma toplog vremena, samo u Vojvodini uz više oblaka. Pred kraj dana i tokom noći očekuje pogoršanje vremena i ogromna opasnost od oluja i nepogoda.

Maksimalna temperatura biće danas od 31°C na severozapadu Srbije do 37°C na jugoistoku zemlje, u Beogradu oko 35°C.

U drugom delu dana očekuje se destebilizacija atmosfere.

Preko Alpa očekuje se danas premeštanje hladnog fronta i on će tokom poslepodneva i pred kraj dana doneti potezu od Alpa i Austrije preko Slovenije i Mađarske do Hrvatske veoma snažne grmljavinske oluje, ali i superćelijske oluje sa gradom i orkanskim vetrrom, koji mogu naneti i veoma velike štete.

Za ovaj potez izdat je najveći stepen upozorenja na veoma opasne oluje.

Kasnije posle podne i krajem dana vlažna i hladnija vazdušna masa prebaciće se do Panonske nizije i našeg područja.

Dolazak hladnije vazdušne mase iznad vrele podloge i atmosfere može da uslovi da atmosfera odraguje i više nego burno u vidu snažnih grmljavinskih, pa i superćelijskih oluja.

Na području severne i zapadne Srbije, kao i u delovima centralne Srbije i Beograda već krajem dana očekuje se lokalni pljuskovi sa grmljhavinom, a njih će biti i tokom večeri i noći ka četvrtku.

Na ovom području očekuje se i ogromna opasnost od grmljavinskih i superćelijskih oluja sa gradom, snažnim gromovima, obilnim pljuskovima, pri čemu može da padne i preko 50 mm kiše po kvadratnom metru, kao i od orkanskih vetrova sa udarima i preko 100 km/h. Ovakve oluje mogu da nanesu i materijalnu štetu i da oštete poljoprivredne i ratarske kulture.

Najveća opasnost od ovih nepogoda očekuje se na području Vojvodine, Beograda, Podunavlja, severa Šumadije, Podrinja, Mačve i severnog dela Kolubarskog okruga. Za ova područja izdat je najveći stepen upozorenja na veoma opasne oluje.

Ove oluje biće lokalnog karaktera, a tačna njihova lokacija može se odrediti par sati ranije.

Zbog očekivanih veoma opasnih grmljavijnkih oluja, za kraj dana, tokom večeri i noći preporučuje se ogroman oprez na otvorenom i izbegavanja boravka na kritičnim mestima. Ogroman oprez biće neophodan i u saobraćaju.

Lokalnih pljuskova sa grmljavinom i grmljavinskih oluja biće i u četvrtak ujutro, pre podne i sredinom dana i to u severnim, zapadnim i centralnim predelima Srbije.

Četvrtak će ovim predelima doneti i predah od vrućina, a na jugu i dalje sunčano i vrelo.

U petak ponovo vruće.

Nažalost, nova opasnost od grmljavinskih oluja i nepogoda očekuje se u petak krajem dana, u noći ka suvoti i u subotu, uglavnom u severnim predelima zemlje, a naročito u Vojvodini.

Vikend će doneti i osveženje, ali već početak sledeće sedmice donosi ponovo vrelo vreme i temperature od 40°C.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA