Vreme čitanja: oko 3 min.

Za ovaj deo Srbije izdat je najveći stepen upozorenja na veoma opasne olujne i grmljavinske nepogode!

Vreme čitanja: oko 3 min.

U sredu i za 15 stepeni hladnije

  • 0
Upozorenje na oluje Foto: Printskrin/Estofex

Nastavlja se vrelo vreme, ali sve više nam se bliži i jače zahlađenje, uz promenu vremena i olujne nepogode.

Iza nas je vedra i u većem delu Srbije tropska noć, a minimalna temperatura u mnogim predelima nije se spustila ispod 20°C, a u Beogradu i u Vršcu ni ispod 25°C. Tropski toplo bilo je i na Zlatiboru, uz minimalnu temperaturu iznad 20°C. Najugodnije bilo je u Nišu sa 19°C, u Leskovcu sa 18°C, na Kopaoniku sa 16°C, i u Sjenici sa 15°C.

Pred nama je sunčan i vrelo dan, samo na severu uz nešto više oblaka i malo ugodnije, naročito na području Vojvodine.

Duvaće umeren i vruć jugozapadni vetar.

Maksimalna temperatura biće od 33°C u Bačkoj do 40°C u Pomoravlju i na jugoistoku Srbije.

Inače, danas će se preko severne Evrope premeštati ciklon, a u sklopu njega i veoma izražen hladni front.

Ovaj hladni front već uveliko uslovljava razorne oluje na potezu od Alpa, Švajcarske i severne Italije, preko Slovenije, Hrvatske i Austrije do Mađarske.

On će i danas ovim predelima donositi razorne oluje, a ovaj sistem premeštaće se dalje prema istoku i prema Panonskoj niziji.

U toku večeri prve predfrontalne nestabilnosti već se očekuju na severu Srbije i to prvo u Bačkoj i Sremu, uz mogućnost grmljavinskih oluja.

Tokom večeri hladni front stići će do severa i zapada Vojvodine, do srede ujutro preći će i preko severnih i zapadnih predela Srbije, do centralnih predela do podneva, a najkasnije do juga i istoka Srbije i to u sredu posle podne.

Haldni front doneće jače zahlađenje, pad tenperature i za 10 do 15 stepeni, uz skretanje vetra na jak severozapadni, po prodoru hladnog fronta i uz olujne udare.

Nažalost, ponegde se očekuju i jake grmljavinske oluje sa gradom i orkanskim vetrom, uz veoma obilne pljuskove i jake grmove.

Na samom kraju dana, tokom večeri i noći najveća opasnost od vrlo opasnoh grmljavinskih oluja i nepogda očekuje se na severu Vojvodine, pre svega u Bačkoj, na severu Banata i na severu i zapadu Srema.

Osveženje, uz pojavu oluja na severu Šumadije i u Beogradu očekuje se u sredu ujutro i tokom prepodneva, a u sredu tokom dana i u ostalim predelima.

I noć ka srede biće vrlo topla, uz temperature iznad 20°C, ali maksimalna temperatura zbog prodora hladnog fronta neće mnogo odmaknuti tokom dana u severnoj polovini Srbije.

Maksimalna temperatura u sredu biće od 22 do 25°C u severnim i zapadnim predelima Srbije, od 25 do 29°C u centralnim predelima i od 30 do 34°C na jugu, jugoistoku i istoku Srbije, dok se u Beogradu očekuje do 24°C. Dakle, ponegde se u sredu očekuje hladnije i za 15 stepeni.

U četvrtak sveže, ali pretežno sunčano. U petak jutro vrlo sveže, tokom dana sunčano i toplije. Za vikend se očekuje sunčano i toplije, ali se u subotu na zapadu, a u noći ka nedelji i u nedelju ujutro na severu Srbiej očekuje prolzan aoblačnost sa pljuskovima. Maksimalna temperatura biće uglavnom oko 30°C, što su manje više i prosečne temperature za ovo doba godine.

Dakle, zbog vrlo visokih temperatura, danas je neophodan oprez i da se u periodu do 16 časova ne izlaže suncu bez adekvatne zaštite duže od 10 minuta. Zaštita je potrebna i zbog opasnosti od toplotnog udara i sunčanice, pa sve aktivnosti na otvorenom treba smanjiti na minimum ili prekinuti. Razlika između spoljne sredine i sredine sa rashladnim uređajima ne treba biti viša od 10 stepeni, a saobračaj je neophodan i u saobraćaju.

Zbog očekivanih grmljavinskih oluja treba biti vrlo oprezan i izbegavati kritična mesta, kao i mesta na otvorenom, a veliki oprez u tim trenucima biće neophodan i u saobračaju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA