≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Hladni front juri ka Srbiji: Očekuje se pad temperature za 15 stepeni, veoma jak vetar, lokalno i nepogode

Vreme čitanja: oko 2 min.

Hladni front doneće i veoma jak severozapadni vetar

  • 4
Đorđe Đurić Foto: Shutterstock, Tanjug/Miloš Milivojević

Današnji dan u Srbiji protekao je u znaku sunčanog i veoma toplog vremena, uz maksimalne temperature od 33°C na severu Vojvodine do 39°C na jugoistoku Srbije, odnosno u Leskovcu i u Dimitrovgradu, u Beogradu je bilo 35°C. Sve više nam se bliži i hladni front, a upravo je on u toku poslepodneva doneo Vojvodini predfrontalne grmljavinske nestabilnosti sa jakim olujama.

U ovom času preko severa Evrope premešta se snažan ciklon, a istovremeno sekundarni ciklon svojim centrom premešta se i preko našeg područja. U sklopu njih premešta se i veoma izražen hladni front, koji je ove večeri prešao preko Alpa i veoma brzo premešta se prema našem području.

Ovaj hladni front stići će oko ponoći do severa Vojvodine i doneti kišu i pljuskove sa grmljavinom, a do jutra će stići i do zapadnih predela Srbije, Beograda i severa Šumadije. U nastavku prepodneva hladni front stići će i do centralnih predela Srbije, a nakon podneva i do juga i istoka Srbije.

Hladni front na svom putu doneće kišu i pljuskove sa grmljavinjom, osetniji pad temperature vazduha, jer će iza fronta uslediti prodor vrlo sveže vazdušne mase, a vetar će biti u skretanju na pojačan severozapadni.

U drugoj polovini noći grmljavinske oluje su uz prodor hladnog fronta moguće ponegde u Vojvodini, u toku jutra i prepodneva u centralnim predelima Srbije, a nakon podneva na jugu i jugoistoku Srbije. One bi bile lokalno praćene obilnijim pljuskovima, jakom grmljavinom i gradom.

Inače, hladni front najviše će biti izražen u vidu osetnijeg pada temperature i to za 10 do 15 stepeni i i vidu toga što će u sredu tokom dana početi da duva veoma jak severozapadni vetar.

Makismalna temperatura u sredu biće od 22 do 25°C u severnim i zapadnim predelima Srbije, u Beogradu do 24°C. U centralnim i istočnim predelima Srbije maksimalna tempertatura biće od 25 do 30°C, a na jugu i jugoistoku Srbije do 34°C, posle podne i u ovim predelima u padu za desetak stepeni.

U sredu uveče očekuje se razvedravanje.

U Srbiji u četvrtak pretežno sunčano i svežije, povremeno uz oblačnost, a na jugu još ponegde ujutro sa slabom kišom. Maksimalna temperatura biće od 23 do 27°C, u Beogradu do 25°C.

U petak i za vikend biće sunčano i toplije, u petak uz hladno jutro i minimalne temperature od 8 do 14°C. Maksimalna temperatura biće oko 30°C. U ponedeljak prolazno naoblačenje i manje osveženje sa kišom i grmljavinom.

(Telegraf.rs)

Video: Đorđe Đurić izneo detaljnu prognozu za naredne dane: Ima li prestanka kiše na vidiku

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ena

    25. jul 2023 | 23:43

    Kako ovi frontovi idu samo u Srbiju i Vojvodinu i tu se zaustave. Nisam pročitala ovih dana da je prošao preko Albanije

  • Mrki

    25. jul 2023 | 23:06

    A dali ima u Rusiji ovakvih ,,superćelijskih" smicalica? Ipak su Rusi ozbiljna država...

  • Mehmed paša Sokolović

    26. jul 2023 | 00:39

    Ja koliko vidim oduva ovaj afrikanac sve na gore prema severo-istoku. Možda gledamo drugačije satelite 🫣😬😬

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA