Vreme čitanja: oko 1 min.

Javna rasprava o pripremi Nacrta zakona o dopunama Zakona o zaštiti lica sa mentalnim smetnjama

Vreme čitanja: oko 1 min.

Javnu raspravu u vidu okruglog stola Ministarstvo zdravlja organizuje u petak, 28. jula

  • 0
Sudija, sudski čekić, presuda Foto: Shutterstock

Nakon nezapamćenih tragedija koje su potresle čitavu zemlju početkom maja, Vlada Republike Srbije sistemski je pristupila analizi važećih zakona, podzakonskih akata i svih ostalih propisa koji uređuju oblast mentalog zdravlja.

- Ti događaji ukazali su na neophodnost promene našeg zakonskog okvira, kako bi država imala upotrebljive mehanizme za adekvatno i pravovremeno reagovanje. Sve državne institucije su se javno obavezale da će preduzeti sve što je u njihovoj moći

kako bi se događaji makar i slični ovima predupredili, a oni koji su se već dogodili bili tretirani na adekvatan način - navodi se u saopštenju Vlade.

Jedna od stvari koju je Vlada Srbije pripremila jeste Nacrt zakona o dopunama Zakona o zaštiti lica sa mentalnim smetnjama, za koji verujemo da će unaprediti zaštitu tih lica i učiniti čitav sistem sigurnijim i efikasnijim.

U postupku pripreme Nacrta zakona o dopunama Zakona o zaštiti lica sa mentalnim smetnjama, Ministarstvo zdravlja će do 9. avgusta sprovoditi javnu raspravu o ovom Nacrtu.

Tekst Nacrta zakona o dopunama Zakona o zaštiti lica sa mentalnim smetnjama objavljen je na internet stranici Ministarstva zdravlja https://www.zdravlje.gov.rs/ i na portalu https://ekonsultacije.gov.rs/ .

- Ovim putem pozivamo stručnu javnost i sve zainteresovane da učestvuju u raspravi i svojim komentarima i predlozima doprinesu što kvalitetnijem finalnom nacrtu zakona, koji je u interesu svih građana. Кomentari i predlozi mogu se dostaviti putem mejl adrese mentalnozdravlje@zdravlje.gov.rs .

Javnu raspravu u vidu okruglog stola Ministarstvo zdravlja organizuje u petak, 28. jula u zgradi Palata Srbija, sala 368 (Bulevar Mihajla Pupina 2) sa početkom u 10 časova.

- Ministarstvo zdravlja veruje da će kroz otvorenu diskusiju u javnom prostoru, ali i svesrdnu pomoć kolega, stručnih lica i udruženja koja se bave ovom oblašću, uspeti da izradi dobar Nacrta zakona o dopunama Zakona o zaštiti lica sa mentalnim smetnjama, te da će se, pred poslanicima, unapređen nacrt naći na usvajanju u bliskoj budućnosti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA