≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ana i Milan spasili rodu nakon nevremena: Doživela strujni udar i ležala je nepomično, oni su joj pomogli

Vreme čitanja: oko 2 min.

U nevremenu koje je minulog vikenda zahvatilo Zaječar i okolinu stradale su i mnoge ptice. U ataru sela Veliki Izvor stradalo je i više belih roda, a mnoga gnezda uništio je razorni viho

  • 0
Roda, Zaječar Foto: Anđela Risantijević

Nakon nevremena koje je pogodilo Zaječar, Milan je pohitao ka Velikom Izvoru. Na putu ka kući našao je rodu. Isprva je mislio da je uginula, a kada je shvatio da je još uvek živa dvoumljenja nije bilo, poveo ju je sa sobom na sigurno.

U nevremenu koje je minulog vikenda zahvatilo Zaječar i okolinu stradale su i mnoge ptice. U ataru sela Veliki Izvor stradalo je i više belih roda, a mnoga gnezda uništio je razorni vihor.

Ana Andrejević iz Velikog Izvora u svom domu privremeno je smestila jednu belu rodu. Ona je nastradala u nevremenu koje je u subotu nanelo veliku materijalnu štetu u ovom selu, piše Glas Zaječara.

- Posle oluje koja se desila u subotu moj verenik je krenuo kolima iz Zaječara za Veliki izvor, da vidi šta se desilo. Negde na pola puta naišao je na rodu koja je ležala nasred puta. Mislio je da je uginula, jer je ležala nepomično. Međutim, kada je uzeo video je da daje znake života, stavio ju je u auto i doveo ju je kući - izjavila je Ana Andrejević iz Velikog Izvora

Ana i Milan odmah su počeli da se raspituju na koji način mogu da pomognu povređenoj ptici. Putem društvenih mreža pokušali su da stupe u kontakt sa nadležnima, imajući u vidu činjenicu da je bela roda u skladu sa važećim propisima u kategoriji strogo zaštićenih vrsta.

Roda, Zaječar Foto: Anđela Risantijević

- Zaklonili smo je od opasnosti. Ima stalno svežu vodu. Hranimo je sitnom ribom koju, u skladu sa savetima, stavljamo u kofu sa vodom. Osim što je jako uplašena, dobro je. Zajedno sa Ivanom Uzelac zvali smo nadležne. Iz Bora su nas uputili na Knjaževac, iz Knjaževca na Niš, iz Niša na Beograd. Sve je to nekako išlo u krug i nije se desilo ništa konkretno - dodala je Ana

Ljubazbošću ordinacije Videnović povređena roda je ubrzo pregledana. Tom prilikom utvrđeno je da je roda najverovatnije doživela strujni udar, te da bi u narednih par dana. na veliku radost Ane i Milana, trebalo da se potpuno oporavi.

Iz Društva za zaštitu i posmatranje ptica Srbije apeluju da se pružanju pomoći pristupa sa velikom pažnjom, jer često pogrešno poružena pomoć čini veću štetu nego korist. Postoje situacije gde je pomoć građana neophodna, ali nadležne institucije su te koje treba da preuzmu brigu, pogotovo o strogo zaštićenim vrstama koje su po Ustavu Srbije prirodno bogatstvo u vlasništvu Srbije.

Dakle, obavezno kontaktirajte Zavod za zašzitu prirode Srbije ili Ministarstvo za zaštitu životne sredine, nadležni su dužni da se postaraju da povređena ptica bude smeštena u jednom od dva prihvatilišta.

Roda je danas oko 15 časova preuzeta i biće smeštena u Beo zoo vrtu.

(Telegraf.rs)

Video: Ptiče je bilo prepušteno samo sebi, ležalo je zgrčeno u gnezdu, a onda su ga spasili dobri ljudi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA