≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Čudo! Sunčici stopirana progresija multipla skleroze: "Pobedili smo nakon 23 mučne godine borbe"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako nam objašnjava, Sunčica treba da se vrati kući 3. avgusta. Cela porodica je presrećna i čekaju je sa uzbuđenjem

  • 10

Sunčica Stošić iz Vranja, kojoj je 2012. godine dijagnostifikovana multipla skleroza, dočekala je divne vesti. Kako navodi njena porodica, multipla i njena progresija su stopirani, a Sunčica sada ima novi rođendan.

- Sunčica je primila matične ćelije HSCT tehnikom, odnosno proces nekoliko hemoterapija, vađenja njenih zdravih matičnih ćelija i vraćanja istih u organizam. Nakon sprovedene terapije, analize su pokazale da je MS stopirana kao i progresija te bolesti, što za nas blago rečeno znači neki vid zaceljenja nakon 23 mučnih godina borbe - navela je njena ćerka za Telegraf.rs.

Nakon ovog tretmana, njoj slede brojne kontrole, kao i fizioterapije, hiperbarične komore i mnoštvo drugih terapija za nastavak oporavka. Ipak, ono što je najbitnije, prema rečima njene ćerke, jeste da se Sunčica zaista oseća odlično, a analize nakon tretmana su pokazale da nema novih lezija, nikakvih autoimunih bolesti kao i da je progresija MS stopirana.

- Ono što je, takođe, veoma ohrabrujuće je činjenica da je ona u stalnom kontaktu sa ostalim bivšim pacijentima kako iz Srbije, tako i inostranstva te klinike koji su taj tretman odradili mnogo pre nje, i nijednom od njih se multipla skleroza nije vratila do sad. Možemo da izrazimo ogromnu zahvalnost ASHCT klinici kao i svim specijalistima koji su brinuli o njoj, isto tako i ljubaznom osoblju, i dugujemo ogromnu zahvalnost svim ljudima koji su doprineli da ona ode tamo. Verujemo u nauku i lekare, jer zahvaljujući njima, Sunčica može da se vrati svom normalnom životu. A zahvaljući dobrim ljudima, ona je tu priliku dobila - rekla nam je ona.

Kako nam objašnjava, Sunčica treba da se vrati kući 3. avgusta.

Cela porodica je presrećna i čekaju je sa uzbuđenjem.

- Mi smo presrećni, kući porodično slavimo i jedva čekamo Sunčicu da se trećeg avgusta vrati da proslavimo svi zajedno - navodi njena ćerka.

Podsetimo, prve tegobe Sunčica je osetila u svojoj 22. godini života u vidu otežanog ustajanja zbog utiska slabosti u nogama, što je trajalo jedan dan i spontano se povuklo. Sledeće tegobe primećuje 2006. godine u vidu nestabilnosti pri hodu, što je trajalo dve nedelje i spontano se povuklo, a 2009. godine je hospitalizovana zbog bolova u dubini desnog oka, smanjene oštrine vida i glavobolje.

(Telegraf.rs)

Video: Ovako izgleda proizvodnja u Srbiji inovativnog leka protiv multiple skleroze

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA