Vreme čitanja: oko 1 min.

Opština Lazarevac uz podršku Ministarstva uklanja sve divlje deponije na svojoj teritoriji

Vreme čitanja: oko 1 min.

Na inicijativu građana opštine Lazarevac, a uz podršku Ministarstva zaštite životne sredine, danas su počeli radovi na čišćenju divljih deponija na teritoriji ove opštine

  • 1
Lazarevac deponija Foto: Jovana Rošul

Početku radova u naseljima Veliki Crljeni i Šopići prisustvovao je državni sekretar Ministarstva zaštite životne sredine Aleksandar Dujanović.

-Zadovoljstvo mi je što danas ispred Ministarstva, prisustvujem početku radova na uklanjanju ukupno osam divljih deponija, što su sva locirana smetlišta u ovoj opštini. Na problem divljih deponija u opštini Lazarevac ukazali su građani opštinskom rukovodstvu, koje je zatim pripremilo i kandidovalo projekat na javnom konkursu Ministarstva. Odobrena su sredstva i sada taj problem rešavamo zajedno - rekao je Dujanović.

Državni sekretar je istakao da ono što predstoji, jeste da se sačuvaju jednom očišćene lokacije.

-Predstoji nam da se partnerstvu sa građanima svi potrudimo da sačuvamo jednom očišćene lokacije. Zamoliću predsednika opštine da lokalne inspekcije pojačano kontrolišu, ali i da kažnjavaju neodgovorne pojedince koji odlažu otpad na nepropisan način. Ministarstvo svake godine uz konkurs za uklanjanje deponija, obezbeđuje i sredstva za postavljanje video nadzora na očišćenim lokacijama, upravo kako bi se sprečila ova loša praksa pojedinaca - rekao je Dujanović.

Od kada je ministarka Irena Vujović preuzela resor, dodaje on, Ministarstvo svake godine ulaže velika sredstva u rešavanje problema divljih deponija. Ove godine će, uz podršku Ministarstva, biti uklonjeno oko 170 divljih deponija u 30 lokalnih samouprava. Kada se završi akcija, rezultat će biti oko 900 uklonjenih smetlišta širom Srbije tokom tri godine.

Dujanović je dodao da je čišćenje smetlišta važan ali ne i jedini zeleni projekat koji Ministarstvo sprovodi u Lazarevcu. Prošle godine je, dodaje on, zahvaljujući javnom konkursu Ministarstva za projekte pošumljavanja, gradski park u Lazarevcu postao bogatiji za skoro 900 novih sadnica, dok će ove godine kroz isti konkurs, biti omogućeno ozelenjavanje gotovo čitavog hektara površine u gradskom naselju Treća mesna zajednica.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Snupi

    3. avgust 2023 | 19:22

    Sta hvalite ovu pojavu, pa ovaj unazadio Lazarevac, jedno trideset godina

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA