Vreme čitanja: oko 1 min.

Samo retki Pančevci se kupaju u Tamišu: Plivanje u rekama se ne preporučuje

Vreme čitanja: oko 1 min.

Najviše Pančevaca ovih dana kupa se na gradskom bazenu

  • 0
Novi Sad Dunav vodostaj plaža sprudovi leto Foto: Tanjug/Nenad Mihajlović

Iako se Pančevo nalazi na Dunavu i Tamišu, tokom leta građani se najviše rashlađuju na gradskom bazenu, navodi RTS.

Najviše Pančevaca ovih dana kupa se na gradskom bazenu. Voda je čista, mikrobiološki i hemijski ispravna, a kvalitet se redovno proverava. Uglavnom dolaze deca, koja uživaju na raspustu. Prostor je za ovu sezonu još bolje uređen. Novi teren za sport i rekreaciju i renovirani pomoćni objekti.

Po ugovoru sa Gradskom upravom Pančevo Zavod za javno zdravlje svake dve nedelje uzorkuje vodu sa reka na 9 mesta i proverava ispravnost. Najnovije analize kažu da je voda uglavnom mikrobiološki ispravna, ali nije hemijski. Prethodni put bio je problem manjak kiseonika, a sada višak azota.

- To može biti zbog onih kiša, koje su bile pre uzorkovanja, da je došlo do spiranja, pa su neki nitrati dospeli u naše reke i kupališta - objašnjava dr Snežana Đurić iz Zavoda za javno zdravlje u Pančevu.

Pančevci znaju kakva je situacija sa vodom, pa se samo retki kupaju na Tamišu. Više im odgovara da uživaju na gradskoj plaži, šetaju, sunčaju se. Postoje tuševi, koji su obavezni nakon izlaska iz reke. Doktori preporučuju održavanje lične higijene i oprez.

- Problem je gutanje vode, pogotovo ako vodimo malu decu. Ona se zagrcnu, popiju tu vodu. Oni će pre imati problema nego starije osobe, koje znaju da plivaju i lepo se ponašaju u vodi - kaže dr Snežana Đurić iz Zavoda za javno zdravlje u Pančevu.

Naredni izveštaj Zavoda za javno zdravlje o kvalitetu vode na kupalištima u Pančevu stiže za dve nedelje.

(Telegraf.rs)

Video: Kupače na Adi motri 75 spasilaca, a na vodi su i skuteri

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA