Vreme čitanja: oko 3 min.

Oglasio se RGZ o hapšenju radnika zbog primanja mita u Novom Sadu

Vreme čitanja: oko 3 min.

"Preostaje da se zaključi: Ne, ni ovog puta nije čovek ujeo psa"

  • 1
Republicki geodetski zavod Foto: Google Maps

Republički geodetski zavod uputio je saopštenje i objasnio da li su radnici primali mito i kakve posledice ih učekuju, "Ne možemo da prećutimo izvrtanje činjenica".

Saopštenje Republičkog geodetskog zavoda prenosimo u celosti

Republički geodetski zavod saopštava da je čovek ujeo psa!

RGZ razume da ovakvi senzacionalni naslovi čitaju ali istina mora biti pre svega kako bi se zaštitila pravna sigurnost građana i njihovo objektivno i istinito informisanje. Naslove koje ste ovih dana mogli da vidite u medijima kao što su:

"POPADALI NA PRIMOPREDAJI - UHAPŠENI RADNICI KATASTRA U NOVOM SADU, TRAŽILI ZA USLUGU 7.000 EVRA!"

"U SLUŽBI ZA KATASTAR PRIMALI MITO: TRAŽILI 7.000 EVRA ZA UPISIVANjE U REGISTAR"

"UHAPŠENI SLUŽBENICI KATASTRA: TRAŽILI MITO OD VLASNIKA STANOVA ZA UPIS VLASNIŠTVA"

"U SLUŽBI ZA KATASTAR U NS PRIMALI MITO: TRAŽILI 7.000 EVRA ZA UPISIVANjE U REGISTAR, PA UHAPŠENI"

"U NOVOM SADU ZBOG PRIMANjA MITA UHAPŠENI ZAPOSLENI U KATASTRU"

su naslovi sa istim ciljem kao navedeni primer.

RGZ, ostajući veran višegodišnjoj posvećenosti borbi protiv korupcije, primoran je da reaguje na pojedine naslove koji zamagljuju granicu između laži i istine.

Navedeni natpisi ne odgovaraju realnosti i stvaraju iskrivljenu sliku o funkcionisanju koruptivne "hobotnice", čime se pogrešno usmeravaju i značajno smanjuju dometi borbe protiv korupcije i neguju predrasude koje datiraju iz perioda zemljišne knjige.

Maksimalno podržavamo institucije tužilaštva i policije ali apelujemo da se ne dozvoli medijska zloupotreba radnji koje ove institucije svakodnevno preduzimaju zajedno sa Republičkim geodetskim zavodom, a koja za posledicu ima smanjenje ugleda i reputaciju institucije koja štiti imovinu građana Srbije. Time se stvara pravna nesigurnost kod građana i ugrožava pravni poredak Republike Srbije.

Krenimo redom.

Uhapšeni radnici katastra u Novom Sadu – NETAČNO!

Po našim saznanjima, lice M.M. obavlja privatnu samostalnu delatnost koja se bavi konsalting uslugama u Novom Sadu i nije radnik Službe za katastar nepokretnosti. Dakle, čin primanja mita o kojem izveštavaju mediji nije izvršen od strane službenika RGZ-a, što predstavlja veliku razliku. Naime, RGZ je koristio svaku priliku da obavesti javnost da se lanac korupcije generiše iz spoljnih izvora, u povezanim sistemima, putem "koruptivnih posrednika", koji vrše obmane, predstavljajući Kastastar kao problem koji se rešava samo preko "veze", pronalazeći u tome finansijski interes. Nažalost, narativ "koruptivnih posrednika" prihvataju i dobronamerni (ali nedovoljno informisani) pojedinci, zbog čega se pogrešna percepcija korupcije širi u javnosti, slično kao mnoge "teorije zavere". Dalje, lice R.J. takođe nije radnik Službe za katastar nepokretnosti Novi Sad ali jeste zaposleno u RGZ-u, i to ne na mestu državnog službenika - odgovornog lica, već kao referent - izvršilac (lice sa srednjom školskom spremom), a prema dosadašnjim saznanjima se ne dovodi u vezu sa samim činom traženja i primanja mita od 7.000 evra. Očekujemo da navedeno lice snosi odgovornost za sve kažnjive radnje ukoliko je učinilo, u čemu smo pružili svu potrebnu pomoć organima gonjenja, ali ne možemo da prećutimo izvrtanje činjenica.

Službenici katastra tražili mito – NETAČNO!

Kao što smo već istakli, traženje i primanje mita se, prema trenutno dostupnim infomacijama, odnosi na lice M.M., koje nije radnik Katastra već privatni preduzetnik.

Republički geodetski zavod se aktivno i svakodnevno bori protiv korupcije uvođenjem potpune digitalizacije i transparentnosti u svom radu u čemu smo lideri u celoj Evropi.

Preostaje da se zaključi: Ne, ni ovog puta nije čovek ujeo psa.

Prava informacija glasi: TUŽILAŠTVO I POLICIJA OTKRILI JOŠ JEDNOG KORUPTIVNOG POSREDNIKA! POTVRĐENE INFORMACIJE RGZ-A O FUNKCIONISANjU KORUPTIVNIH LANACA!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Neko

    12. avgust 2023 | 07:20

    Baš su divni u katastru... skoro 3 godine čekamo da nam se uknjiži garaža, kad odeš nemaš koga da pitaš, na telefon se ne javljaju, opšte rasulo , nije aerodrom jedini gde jr rasulo, dodjite u NS u katastar!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA