≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vlada usvojila set prosvetnih zakona: Ocena iz vladanja ulazi u prosek, a ovo su druge novine

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović kaže da se izmenama zakona jača vaspitna funkcija škole

  • 8
Čas, škola Foto ilustracija: Shutterstock

Ministarka prosvete prof. dr Slavica Đukić Dejanović izjavila je danas da će setom prosvetnih zakona koje je na današnjoj sednici usvojila Vlada Srbije sistem obrazovanja biti u značajnoj meri unapređen, posebno kada je reč o prevenciji i reagovanju na nasilje u ustanovama obrazovanja.

„Izmenama i dopunama osnovnog i posebnih zakona u oblasti obrazovanja jačamo vaspitnu funkciju škola i omogućavamo realizaciju utvrđenog seta mera radi bolje prevencije i efikasnijeg reagovanja i postupanja u slučajevima nasilja u školama“, rekla je ministarka Đukić Dejanović.

Ministarka je naglasila da je cilj ovih izmena povećanje odgovornosti svih aktera u školskom životu, ali i proširenje lepeze mogućnosti kada je vaspitni rad u pitanju.

„Naš cilj je da obrazovni sistem unapredimo u smeru koji će omogućiti da svi zajedno utičemo na prevenciju i smanjenje nasilja među mladima“, rekla je ona.

Predložene izmene zakona omogućiće, između ostalog, da od drugog razreda osnovne škole ocena iz vladanja učenika uđe u prosek ocena na polugodištu i kraju godine, mogućnost udaljavanja učenika sa nastave u trajanju od minimum pet dana u slučaju teže povrede obaveza učenika.

- Novine donose i mogućnost pojačanog vaspitnog rada sa učenicima koji čine nasilje ili ispoljavaju problematično ponašanje i van prostora škole, mogućnost društveno-korisnog rada i angažovanja učenika u okviru pojačanog vaspitnog rada, skraćene rokove za pokretanje i vođenje disciplinskog postupka u slučajevima teže povrede obaveza učenika i odlaganje ispisivanja učenika srednje škole dok se vodi disciplinski postupak, kao i obavezu intenzivnije saradnje i komunikacije svih ustanova koje se bave zaštitom od nasilja (škole, MUP, Centri za socijalni rad, lokalne zajednice) - saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Zakonskim rešenjima koje je usvojila Vlada Srbije predviđeno je i smanjenje broja učenika u odeljenju od sledeće školske godine na maksimalno 28 đaka.

Jedna od izmena i dopuna zakona predviđa da se rok za početak sprovođenja državne mature pomera za školsku 2025/2026. godinu.

Vlada Srbija usvojila je danas Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju, kao i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o udžbenicima, kojim se omogućava uvođenje nacionalne čitanke i utvrđuje način pripreme i odobravanja ovog nastavnog sredstva.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Plisano vaspitanje

    25. avgust 2023 | 16:54

    Jednostavno,vratite zakone kakvi su bili pre.Nekada je ocena iz vladanja bila ukljucena u prosek,ne znam samo ko je to uopste i menjao.Mnogo se danas dozvoljava deci,a nastavnici ne smeju nista da preduzimaju.

  • Rada

    25. avgust 2023 | 16:45

    E,prosveto jadna li si..... Crno ti se pise.....

  • Pravnica

    25. avgust 2023 | 17:03

    Konacno, tako je u vecini zemalja, a ne kod nas roditelji jure i kukaju da im deca budu odlicna, da idu na takmicenja, vrsi se pritisak i na decu i na nastavnike...ali zato vaspitanjem, pravim vrednostima, ponasanjem dece nece da se bave, za to nemaju vremena...epa, nije karijera, zarada, saloni bitniji od porodice i vaspitanja dece...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA