Vreme čitanja: oko 2 min.

Pored pojačane kontrole u zoni škola, od sutra još jedna velika promena

Vreme čitanja: oko 2 min.

Od sutra će i saobraćeni policajci koristit kamere na uniformama

  • 0
Saobraćajac, saobraćajna policija, policajka, naplatna rampa, kontrola saobraćaja Foto: Milena Đorđević

Đaci se sutra vraćaju u školske klupe, a tim povodom biće pojačana i saobraćajna kontrola u zoni škola.

Pomoćnik načelnika Uprave saobraćajne policije pukovnik Zlatko Belencan kaže da će saobraćajna policija delovati u dva smera:

- Prvo je neposredna kontrola i regulisanje saobraćaja u zonama škola. Pre svega da bi se omogućio dolazak onih najmlađih u škole. A druga aktivnost jeste vaspitno-preventivna. Izvršila se priprema policijskih službenika koji će na adekvatan način u narednom periodu, i već od 15. septembra će krenuti sa edukacijom najmlađih o propisnom i bezbednom učešću u saobraćaju, piše Pink.rs

Belencan je istakao da je program krajenja primeren najmlađima - tu je Pažljivko, crtani filmovi...

- Policijski službenici moraju da izvrše i vaspitno-preventivni rad, imaju zadatak da se približe najmlađima. Mi smo to radili i u vrtićima. A kada govorimo o kontroli, kontrolisaće se svi oni koji urade protipravno radnju u zoni škola - naveo je Belencan.

To se, istakao je, odnosi na prekoračajanje brzine, parkiranje, tnevezivanje sigurnostnog pojasa ili prevoženje detata na nepropisan i nebezbedan način.

- Najmlađi su vrlo bitni i upravo vozači koji se kreću u zonama škola moraju da povedu računa - istakao je Belencan i podsetio da je u zoni škola u naselju ograničenje 30 kilometara na sat, a van je 50 kilometara.

- Poštovati propise, znači i posebno voditi računa da li se deca igraju blizu kolovoza na trotoaru, mogu li da istrče, pa ih preventivno upozoriti upotrebom sirene. Zatim, propuštanje na pešačkim prelazima... - rekao je Belencan.

Od sutra će i saobraćeni policajci koristit kamere na uniformama.

- One služe za viši nivo zakonitosti u radu policijskih službenika, zatim da se građani osećaju bezbednije. Način korišćenja je sledeći. Policijski službenik tu kameru koju koristi saopšti će građaninu da će se snimanje izvršiti, sem u situacijama da to iz bezbednostnih razloga nije u mogućnosti - rekao je Belencan.

On je naglasio da će se snimati samo primena ovlašćenja odnosno policijskih poslava.

- Neće biti, da kažemo, mogućnosti zloupotrebe, da li se lica nalazi sa nekim u vozilu, da li će se koristiti za nešto, ne. Koristit će se samo za dokazivanje protivpravnih radnje. Tu nema narušavanja privatnosti, zato što Zakon o policiji u članu 52 upravo precizira da se protivpravne radnje mogu snimati - napomenuo je Belencan.

Prema njegovim rečima, kada govorimo o privatnosti policijskog službenika, tu nema narušavanja privatnosti jer je kamera prilikom njegovog odlaska na pauzu ili sedenja u kolima ona je isključena.

- Podaci se čuvaju 45 dana i mogu se dati samo u slučaju određenih postupaka. Znači, recimo, tužilaštvo, sud, ako budu zahtevali, ako dođe do napada na policijskog službenika - rekao je Belenca.

Precizirao je da će kamera stajati na grudnom delu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA