Vreme čitanja: oko 2 min.

Stanisavljević: U centrima u Srbiji smešten je 251 mali migrant, od toga 27 školovanje nastavlja ovde

Vreme čitanja: oko 2 min.

Deci je danas poklonjen školski pribor, donacija Komesarijata i humanitarne organizacije Karitas

  • 0
Nataša Stanisavljević, komesarka za migracije, migranti Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Komesarka za izbeglice i migracije Srbije Nataša Stanisavljević rekla je da se u centrima za azil i prihvatnim centrima za migrante u Srbiji trenutno nalazi 3.247 korisnika, od čega su ogromna većina muškarci.

Kako je rekla za Tanjug, u Srbiji je, od početka ove godine, kroz prihvatne centre, prošlo oko 73.000 korisnika.

Najviše ih je sa područja Sirije, Avganistana, Pakistana i Maroka. Po tom pitanju, kako kaže, situacija se nije promenila u odnosu na prošlu godinu.

- Kada govorimo o polnoj strukturi i o uzrastu, najveći broj, skoro 91 odsto su odrasli muškarci tj. mlađi punoletni muškarci uzrasta između 20 i 39 godina. Nakon toga, do dva odsto su žene, a potom i porodice. Najmanji broj imamo maloletnika bez pratnje, trenutno ih je 59. Primetili smo i da se njihov broj smanjuje - navela je Stanisavljević.

U svim centrima kojima rukovodi Komesarijat za izbeglice i migracije Srbije smešteno je 251 dete, od kojih 27 školovanje nastavlja u Srbiji. Njima je danas poklonjen školski pribor, donacija Komesarijata i himanitarne organizacije Karitas.

Prema njenim rečima, Komesarijat za migracije ima svoju ulogu što se tiče prihvatanja i zbrinjavanja, odnosno, da migranti koji se nalaze u Srbiji imaju obezbeđen smeštaj.

- Mi se borimo protiv toga da se migranti nalaze u raznim divljim kampovima po šumama. To nije bezbedno za njih i tako se nalaze najčešće na meti krijumčara. U saradnji sa MUP-om se svakodnevno bavimo suzbijanjem ireguralnih migracija rekla je Stanisavljević.

Komesarka je ocenila da su migracije dobre za svaku zemlju i da se ne mogu zaustaviti. Kako ističe, postojale su i u prošlom veku i svaka zemlja prolazi kroz određeni period migracija.

- Ne želim da se same reči 'migranti' i 'migracije' shvataju u negativnom značenju. Migracije mogu biti i legalne. To znači da neko ko želi da ode u EU ili drugu zemlju - ode tamo, ali pod uslovima te zemlje, što znači da dobije radnu vizu, dozvolu za boravak - zaključila je Stanisavljević.

(Telegraf.rs)

Video: Ivković: I u predhodnom periodu MUP je preduzimao akcije dislociranja migranata

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA