Vreme čitanja: oko 1 min.

Muke s medvedom u Ivanjici se nastavljaju: "Ne znam šta da radim, dežuram i do tri ujutru"

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Svaki dan u selo idem sa zebnjom i brojim nove uništene košnice"

  • 10
Medved uništava košnice, Ivanjica Foto: Rina

Pčelar Tomo Kolarevć iz Ivanjice na velikim mukama je već danima, jer njegove košnice su svaku noć na udaru medveda već duže vreme. Prvo je krupna zver došla u pčelinjak u Komadinama, a onda je kako bi spasio šta je preostalo košnice preneo u selo Vučak, ali gladni medved došao je i tamo.

- Taj pčelinjak sam napravio baš čvrsto, ogradio ga i sve ostalo, ali to očigledno nije prepreka da medved bukvalno svaku noć dođe i uništi šta mu se nađe pod šapom. Nekad su to dve, tri, nekad pet košnica, sve zavisi - kaže za RINU Tomo.

On dodaje da se nalazi u bezizlaznoj situaciji, jer krupna šumska životinja očigledno ne preza ni od čega i uvek se vraća baš u njegov pčelnijak.

- Ja dežuram, nekad do dva, tri sata u noć, ali kako ja odem, on se pojavi. Jednom sam otišao predveče i vratio se oko 9 sa sinom da dežuramo, ali je medved već iskoristio priliku i došao dok nas nije bilo. Kao da prati situaciju iz prikrajka i upada kad pčele ostanu same - kaže Tomo.

Ovaj pčelar se obratio svim nadležnim institucijama, neki od njih su izlazili na teren i sačinili zapisnik, ali ništa od toga nije urodilo plodom - medved se vraća iznova i iznova.

- Više ne znam šta da radim. Do sada mi je uništeno 25 košnica, a svaki dan u selo idem sa zebnjom i brojim nove uništene košnice, zaključuje Tomo.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djuro

    5. septembar 2023 | 11:26

    Samo elektricna cuvarka tj ograda sa strujom , nikakva drugo ograda ne zaustavlja medveda

  • Lovacko drustvo

    5. septembar 2023 | 11:37

    Gde su ti vajni lovci?

  • Ana

    5. septembar 2023 | 12:08

    Ajde ajde, poneka košnica, a medved je prirodno blago i strogo je zaštićena vrsta. Da budemo srećni što ga imamo u našoj lepoj Srbiji. Traži od Opštine neku kompenzaciju, i to je to, pusti ovu prelepu divlju zver da živi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA