Vreme čitanja: oko 1 min.

Otkriveno šta je beloglavi sup radio na putu kod Zlatibora: Bio u lošem stanju, biće vraćen u prirodu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Posle oporavka ptica će biti vraćena u prirodu

  • 0
Beloglavi sup Foto: RINA

Srbiju je obišao snimak na kom se vidi kako beloglavi sup koji je sleteo na ogradu nadvožnjaka na Sušici kod Zlatibora. Iako je ova retka ptica izazvala ouševljenje svih vozača koji su se u tom trenutku zatekli na licu mesta, razlog zbog kog je bio tako blizu ljudi nije najsjajniji, piše RINA.

Beloglavi sup sa mosta nad Sušicom je bio u lošem stanju. Čuvari rezervata Uvac su brzo izašli na teren i preneli pticu u oporavilište na Uvcu.

Rezervat Uvac je centar zaštite ove ugrožene vrste i njegovi čuvari brinu o zaštiti beloglavog supa i van granica samog rezervata Uvac. Posle oporavka ptica će biti vraćena u prirodu, potvrđeno je za RINU u Fondaciji za zaštitu ptica grabljivica.

Oni takođe dodaju da jedinka koja se zatekla na mostu zapravo još jedan sup iz nove kolonije na Zlatiboru koji je spasen i ističu da bi nova klolonija na Zlatiboru trebala zakonski da se zaštiti.

Podsetimo, "kralj" sa Zlatara, Beloglavi sup, doleteo je na ogradu mosta preko reke Sušice i tu stajao veoma dugo. Svima koji su se tada našli na ovoj deonici puta Beloglavi sup izazvao je veliku pažnju i izmamio osmeh. Dok je Beloglavi sup manekenski stajao na ogradi mosta, vozači su ga fotografisali, ali on se nije bunio.

Po rečima očevidaca, prizor je bio jedinstven, iako ptica nije bila na kolovozu, saobraćaj se odjednom totalno usporio, pojedini vozači su se i bunili, ali je orao i dalje ponosno stajao.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA