Vreme čitanja: oko 5 min.

Pouzdanih dadilja sve manje, roditelji očajni: Za samo mesec dana zarade vrtoglavu sumu, a neće da rade

Vreme čitanja: oko 5 min.

Taša koja je osnovala grupu za dadilje na Fejsbuku za Telegraf.rs je otkrila koji je to još veći problem sa kojim se roditelji susreću pri potražnji odgovaraćuje bebisiterke

  • 1
Dadilje u Srbiji Foto-kolaž: Shutterstock, Pixabay

Sve je manje pouzdanih dadilja, kažu roditelji, koji mesecima unazad nailaze na problem čuvanja dece.

Oni koji nisu u prilici da angažuju "baka i tetka servis" preko agencija, prijatelja ili pak društvenih mreža pokušavaju da nađu dadilju, ali bezuspešno...

- Već dva meseca imamo problem sa čuvenjem deteta. Pouzdana devojka koja je čuvala dete godinama, udala se. Preporučila je prijateljicu, ali ona se kratko zadržala iz nekih privatnih razloga. Onda smo angažovali ženu preko prijatelja koja ima 60 godina, ali dete se nije naviklo na nju, i sada smo u problemu jer suprug i ja radimo. Mnogi su nam preporučili da pokušamo preko društvenih mreža, ali ja se na to ne bih usudila - počinje priču za Telegraf.rs Vesna iz Beograda.

Što se plate tiče, roditelji kažu da ne žale novac ako neko dobro čuva dete, s druge strane, ima devojaka koje tvrde da nisu adekvatno plaćene koliko ima posla oko dece.

Istraživajući ovu temu, na jednom od sajtova preko kojih se žene za čuvanje dece mogu angažovati, cene po satu variraju od 400, pa sve do vrtoglavih 1.000 dinara. Prostom računicom može se zaključiti da ako žena radi osam sati dnevno, 21 dan u toku meseca, može da zaradi i preko 210.000 dinara. S druge strane, u oglasima za posao "preko" roditelji nude od 700 do 900 eura, sa smeštajem i hranom.

Ima dadilja, ali neadekvatnih

Taša koja je osnovala grupu za dadilje na Fejsbuku za Telegraf.rs je otkrila koji je to još veći problem sa kojim se roditelji susreću pri potražnji odgovaraćuje bebisiterke.

- Potražnja je velika, dadilja ima puno, ali malo je njih sa dobrim preporukama - kazala nam je.

Kako bi roditelje uverila da je osoba koja će čuvati njihovo dete adekvatna, kao osnivač grupe, zajedno sa svojim admin timom, pomno prati sve profile koje pušta u grupu i njihove aktivnosti na društvenim mrežama.

- Pratimo i njihove komentare koje ostavljaju, to nam mnogo govori o profilu ličnosti, ali ipak ne možemo do kraja biti sigurni kome ostavljamo dete - zaključuje Taša.

Naša sagovornica kao osnivač nosi i najveću odgovornost, pa njenoj reči roditelji i najviše veruju i stalno se konsultuju sa njom oko svog odabira.

- Osim ponuda i potražnje u grupi, ja ostavljam i razne druge objave, a i 25 godina sam i dadilja sa velikim iskustvom o referencama, tako da roditelji imaju poverenja u mene - dodaje ona.

Taša nam je otkrila i da je u toku osnivanje udruženja dadilja, čijem čelu će upravo biti ona, a posebno ističe da će se tada imati mnogo bolji uvid u profile dadilja.

- Osnivanjem udruženja regulisaće se i šta će biti tačno njihovi poslovi, a šta osobe koja obavlja kućne poslove, pa će tako, nadamo se, obe strane biti zadovoljnije - zaključuje.

Slučaj Azre i dadilje iz Kruševca

Samo u našoj zemlji dogodilo se par incidenata u kojima su upravo "glavne osumnjičene" bile dadilje, pa je to probudilo još veću brigu u roditeljima.

Naša sagovrnica otkrila je i da li se u njenoj grupi susrela sa devojkama i ženama poput Azre Šabanović, koja je osumnjičena za pomaganje u likvidaciji Ranka Radoševića Eskobara, a potraživala je posao dadilje ili bebisiterke iz Kruševca koja je otela dete koje je čuvala i nesrećnim roditeljima priredila pravu dramu.

- Vrlo retko se dešavaju tako ozbiljne situacije i tako neadekvatni članovi. Pomenuta Azra preko naše grupe nije nijedno dete čuvala, nismo imali do sada tako problematične članove i trudimo se da takve profile banujemo - kazala je.

Ako roditelji žele u provod moraće dobro da plate dadilju

Taša se dotakla i cenovnika koje dadilje imaju kod nje u grupi, a otkrila je da glavnu ulogu u formiranju cena igraju iskustvo i preporuke.

- Roditelji su spremni da i dosta više plate ako je u pitanju osoba od poverenja sa velikim iskustvom - kaže ona.

U zavisnosti od toga da li je neka ozbiljna osoba koja želi da se posveti poslu ili je u pitanju neka baka u penziji koja želi dodatne prihode, cena po satu i jednom detetu kreće se, kaže Taša, od 600 do 1000 dinara.

- U zavisnosti od toga da li jedno ili više dece, noć ili vikend, cene se razlikuju. A ponajveće su praznicima, vikendima i uveče - ističe.

Mesečni prihod, ako je u pitanju jedno dete i osmočasovno čuvanje, može da bude i oko 700, 800 eura. Međutim, nije sve ni u novcu, Taši se u grupi javljaju žene koje dožive i poneku neprijatnu situaciju.

- Najčešće je to nepoštovanje dogovora, često se dadilji nameću dodatni poslovi koji nisu bili u njegovom prvobitnom opisu - rekla je naša sagovornica i dodala da očevi i majke vrlo često od njih očekuju i obavljaju kućne poslove, a ne da se bave samo decom.

Naših u inostranstvu sve manje 

Loše iskustvo i tretman su samo neki od razloga zbog kojih naše žene sve manje odlaze u instranstvo da bebisituju.

- Neki naši ljudi koji rade u inostranstvu loše se ophode prema dadiljama, napišu jedno u oglasu, a onda očekuju od dadilje da 24 časa čuva dete za 1000 eura, a taj novac dadilja može da zaradi u Srbiji sa mnogo manje posla - ističe naša sagovornica.

Za dve godine koliko Tašina grupa na Fejsbuku postoji, skupila je 12 hiljada članova, a ideju je dobila kao mama blizanaca i kao dadilja sa velikim iskustvom.

- I sama sam bila u problemu kada mi je trebala adekvatna osoba za pomoć i čuvanje beba - kaže i dodaje da u grupi ima dosta dadilja koje imaju veliko iskustvo u čuvanju blizanaca, trojki, ali i prevremeno rođenih beba.

- Niko se ne bavi ovom problematikom kod nas, a ja svakodnevno dobijam poruke od roditelja koji su prosto očajni jer im hitno treba pomoć, ne znaju kome da se obrate, bebe su male - kaže naša sagovornica.

Kako Taša kaže, većina roditelja sa kojima je bila u kontaktu nije bila zadovoljna agencijama i dosta su se žalili na njih, ali i mnoge dadilje.

- Na kraju se svodi na to da mene kontaktiraju i dadilje i roditelji svakodnevno, grupa je jako učinkovita i pomažemo svima.

U prilog Tašinoj izjavi govori i stotine konekcija koje je ostvari između roditelja i dadilja, kojima su obe strane bile izuzetno zadovoljne.

- To mi je svakako dokaz da je grupa od koristi svima, a nadam se da će i udruženje tako služiti, a ono će pomoći i da se ceo problem oko dadilja stabilizuje i reši - završila je Taša.

(Telegraf.rs)

Video: Pored ovakog čuvara, dadilja vam nije potrebna: Danska doga u ulozi bebisitera

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vNJ

    27. mart 2024 | 14:23

    vek u kojem zene nisu sposobne da odvojite bitno od nebitnog i da se samo nekoliko godina potpuno posvetite detetu i to svom,sa tako jadnim opravdanjem kao sto je novac i posao. Nemojte da se cudite za desetak godina sto vam odnos sa detetom skripi.Ceo zivot se bavim ovim poslom.Strasnu stvar radite svojoj deci To je zanemarvinje,samo lepo upakovano.deca koja odrastaju na ovaj nacin su duboko ispovredjivana deca,ma koliko smo mi sa njima drage,te rane mi ne mozemo da iscelimo.Dadilja se trazi kada se majka bavi naukom,kada je korisna drustvu,a ne kada je nepismena,lena i isprazna.Muzevi,jadni ste sa takvim zenama

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA