Vreme čitanja: oko 2 min.

Održana Konstitutivna sednica Koordinacionog tela za unapređenje položaja Roma

Vreme čitanja: oko 2 min.

Koordinaciono telo za unapređenje položaja Roma i Romkinja osnovano je 8. juna 2023. godine

  • 0
Sednica Koordinacionog tela za unapređenje položaja Roma Foto: Aleksandar Nedeljković

Juče je u Palati Srbija održana konstitutivna sednica Koordinacionog tela za unapređenje položaja Roma i Romkinja. Sednicom je u svojstvu zamenika predsednika, predsedavao ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov.

On je istakao važnost formiranja ovog Koordinacionog tela, i podvukao da je socijalno uključivanje Roma i Romkinja izuzetno složen i zahtevan društveni zadatak koji zahteva multisektorsko angažovanje, od oblasti socijalne i zdravstvene zaštite, preko obrazovanja i stanovanja, do pitanja rešavanja dokumenata, te u tom smislu istakao da zalaganje ministarstava na rešavanju pitanja integracije vodi ka ostvarenju cilja Vlade Republike Srbije, a to je država ravnopravnih građana bez obzira na socijalnu, versku, nacionalnu ili neku drugu pripadnost.

Predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Dalibor Nakić, otvorio je mnoga pitanja, pre svega je govorio o nastavaku angažovanja zdravstvenih medijatorki, potrebe jednog broja socijalno ugroženih Roma koja se odnose na socijalno stanovanje, kao i veću vidljivost uspešnih i obrazovanih Roma i Romkinja u javnom prostoru.

Nakić je pohvalio napore koje Vlada RS ulaže u unapređenju položaja Roma, dobru saradnju sa resornim ministarstvima, i naglasio da u Nacionalnom savetu Roma, Vlada RS može da vidi pouzdanog partnera u procesu inkluzije Roma.

Koordinaciono telo za unapređenje položaja Roma i Romkinja osnovano je 8. juna 2023. godine. Prema Odluci o osnivanju, koordinacionim telom predsedava predsednica Vlade, a njen zamenik je ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog. Članove Koordinacionog tela čine svi ministri Vlade i predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine u Republici Srbiji.

Konstitutivnoj sednici Koordinacionog tela za unapređenje položaja Roma i Romkinja prisustvovali su Maja Gojković, potpredsednica Vlade i ministarka kulture, Slavica Đukić-Dejanović, ministarka prosvete, Goran Vesić ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zoran Gajić, ministar sporta, Jelena Tanasković, ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Slobodan Cvetković, ministar privrede, te zamenici i pomoćnici iz preostalih ministarstava Vlade Republike Srbije.

Baneri Ministarstvo informisanja i telekomunikacija Foto: Ministarstvo informisanja i telekomunikacija

(Telegraf.rs / A. N.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA