Vreme čitanja: oko 2 min.

Radoman iz Vranja našao kreativan način da održava bliskost sa decom koja su otišla u inostranstvo

Vreme čitanja: oko 2 min.

Radomanu teško pada udaljenost od svoje dece i unuka

  • 1
Ural Airlines Michal Maňák / Česká ilustrační fotografie / Profimedia

Izazovi geografske razdvojenosti, "video pozivi" i osećaji nedostajanja sudbine su mnogih porodica u Srbiji, čija su deca odlučila za život u inostranstvu. Identično je i u porodici novinara iz Vranja Radomana Irića, čiji sin sa porodicom živi u Češkoj, dok ćerka nakon završenih studija u inostranstvu život nastavila u domovini, ali daleko od Vranja, te svoje unuke ne viđa često, ali obožava da im pravi i kupuje pokone, jer kako kaže "pokloni svakoga dana podsećaju na voljene koji nisu tu", piše kontra press, a prenose Juznevesti.rs

Dok se broj stanovnika u Srbiji, a naročito na jugu zemlje smanjuje, Radoman i drugi roditelji suočavaju se sa sve većim izazovima udaljenosti od svoje dece, ipak, oni pronalaze načine kako da održe toplinu porodičnih veza, često koristeći kreativne metode. Radoman, kao ponosni otac i deda, redovno posećuje svoje unuke i deli s njima dragocene trenutke. Nedavno ga je najstariji unuk pozvao na poseban ručak, što je ojačalo njihov odnos i podsetilo ga na važnost tih, retkih prilika.

- Svake godine idem da ih vidim. Poslednji put kad sam bio, kaže mi najstariji unuk dok sedimo i pričamo: "Deda, ja te sutra vodim na ručak". Kako je to bilo lepo. Koliko me ta njegova rečenica oduševila. Odveo me u jedan veliki restoran - priča Radoman.

Ovaj novinar iz Vranja, takođe koristi kreativnost kako bi očuvao duboku emocionalnu povezanost sa svojim unucima. Nacrtao je posebne karikature koje prikazuju značenje njihovih imena i povezanost s poznatim istorijskim ličnostima, stvarajući jedinstvene uspomene koje deca čuvaju u svojim sobama.

Iako se porodice nalaze u različitim gradovima i državama, Radoman Irić i drugi roditelji poput njega ističu da se porodična ljubav i povezanost ne gube s udaljenošću. Njihovi napori da ostanu bliski i stvaraju posebne trenutke svedoče o snazi porodičnih veza koje ne poznaju granice.

Prema prvim rezultatima popisa stanovništva, domaćinstava i stanova, u Nišu živi 249.816 stanovnika, što je najviše na jugu Srbije, ali je u odnosu na 2011. godine manje za 10.421 stanovnika, koliko otprilike trenutno ima u Svrljigu. Prate ga Leskovac sa 124.889 stanovnika, Vranje sa 67.250, Pirot sa 49.894 i Prokuplje sa 38.291 stanovnikom. Broj stanovnika u Srbiji je opao za 495.975 u odnosu na prethodni popis, pa prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, Srbiji sada ima 6.690.887 stanovnika.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Beba

    4. oktobar 2023 | 08:15

    Mnogo dece je otislo da uči ili radi u druge zemlje pa iz najpovezanijih porodica. Porodica jeste sigurnost ali nasa drzava im tu sigurnost ne obecava.Ko zeli buducnost kada svaki dan ne zna hoce li biti pod sankcijama ponovo , hoce li nas neko napasti, hoce li biti posla, hoce li ih neko pretuci na ulici ili skoli, hoce li imati vezu za ovo ili ono, hoce li na kraju biti izopsten iz drustva i na cedilu ako je bolestan ili kad ostari, hoce li mu priteci posle nepogoda, ko ce ga lečiti i na kraju koju kulturu i muziku ce slusati.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA