Vreme čitanja: oko 2 min.

Subotičanka (60) je pasionirani pušač decenijama: Ono što joj je lekar savetovao, svi bi trebalo da čuju

Vreme čitanja: oko 2 min.

Od marta je u subotičkoj bolnici pregledano oko 700 osoba u riziku, a kod dvoje je karcinom dijagnostikovan u najranijem stadijumu

  • 2
Rengenski snimak, pluća, Lekar, Doktor, Pacijent, Bolest, Rak, Terapija Foto: Shutterstock

Bolnica u Subotici je prva opšta bolnica u Srbiji koja se priključila projektu ranog skrininga raka pluća, koji je pre tri godine prvi u regionu pokrenuo pokrajinski sekretarijat za zdravstvo na institutu za plućne bolesti Vojvodine. Od marta je u subotičkoj bolnici pregledano oko 700 osoba u riziku, a kod dvoje je karcinom dijagnostikovan u najranijem stadijumu, piše rtv.rs.

Ibolja Nađ Nemet, 60-ogodišnja Subotičanka višedecenijski je pasionirani pušač, i kada joj je lekar opšte prakse preporučio da se uključi u skrining program ranog otkrivanja raka pluća, bez dvoumljenja se odazvala.

Budući da sam zdravstveni radnik, smatram da i sopstvenim primerom treba da ukazujemo na značaj odazivanja na preventivne preglede, a ovaj projekat je veoma značajan za nas koji se budimo i ležemo uz duvanski dim. Imala sam blagu strepnju pre pregleda, ali sam se uverila da je on bezbolan i kratkotrajan. Sada iščekujem rezultate rentgena, i nadam se da će sve biti u redu“ kaže Ibolja.

Ona je jedna od 739 pacijenata koji su do sada ispunili kriterijume pilot projekta „Požuri snimi produži život“, pre svega zbog dužeg pušačkog staža. Svi oni su se najpre javili kod izabranog lekara.

“Pacijenti koji su mlađi od 50 godina, za sada, se ne obrađuju i pacijenti koji su prestali da puše pre više od 10 godina. Takođe, kod pušača analiziramo broj popušenih cigareta u toku dana i pušački staž, odnosno broj godina koliko pacijent puši, određujemo tzv. indeks paklo-godina, po tome se orijentišemo da li nam pacijent ispunjava sve kriterijume za učešće u skriningu i uključujemo ga ili ne“ izjavila je prim.dr.Ljiljana Mijački načelnica službe za opštu medicine u subotičkom domu zdravlja.

Od marta, kada je projekat zaživeo i u Subotici, na niskodoznim LDCT skenerima snimljeno je gotovo 700 pacijenata, 20 ih je sa Komisije upućeno grudnom hirurgu ili na bronhoskopiju, a kod dvoje je promena operisana u najranijem stadijumu.

Ukoliko nađemo promene koje smatramo da su benigne, on se vraća u skrining za 12 meseci, ukoliko nađemo nešto što nije potpuno benigno ili pacijent nije zdrav, putevi su različiti – ili će se vratiti u skrining za mesec, tri meseca, šest meseci, zavisi od samog nalaza ili ćemo ga uputiti na Komisiju u Sremsku Kamenicu, gde će se dalje odlučiti da li će mu biti rađena bronhoskopija, da li će se konsultovati grudni hirurg i pacijent se operisati ili će neki drugi modalitet biti primenjen“ potvrdila je Ivana Jevtić načelnica službe za radiološku dijagnostiku opšte bolnice u Subotici.

Na Institutu za plućne bolesti Vojvodine, koji je prvi u regionu počeo sa sprovođenjem ranog skrininga, za tri godine pregledano je oko 4.300 osoba u riziku, a kod 52 je otkriven karcinom pluća. Predviđeno je da se projekat proširi i u druge bolničke centre po Vojvodini, a potom i u Beograd i ka jugu Srbije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pasioniran

    4. oktobar 2023 | 17:46

    Je vama mozak pa ništa... i dalje vam neko da kuckate u tastaturu

  • A

    4. oktobar 2023 | 17:21

    Jel puše deca, pa dobiju rak!!!!!??? Što ne kažete kakvu hranu, vodi i vazduh imamo??????

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA