Vreme čitanja: oko 3 min.

Pune čekaonice! Virusi kruže među predškolcima: Lekar otkriva do kada će harati i koji simptomi su alarm

Vreme čitanja: oko 3 min.

Sve traje od tri do sedam dana, a ovakav trend biće prisutan sve do zime jer su virusi stalno u opticaju

  • 7
Dr Saša Milićević Printskrin: K1, Foto: Shutterstock

Temperatura, malaksalost, kašalj, dijareja, samo su neki od simptoma koji muče decu.

Sve traje od tri do sedam dana, a kako za Telegraf.rs objašnjava pedijatar dr Saša Milićević, ovakav trend biće prisutan sve do zime jer su virusi stalno u opticaju.

Kako ističe, dnevno sa istim simptomima dođe desetak mališana, uglavnom predškolskog uzrasta.

-Trenutno ima baš dosta dece, u najvećem broju slučajeva su u pitanju virusi, javlja se i streptokoka, ali ima i još bakterija koje kruže, kao i virusa. Svi oni daju manifestacije kao što su temperatura, malaksalost, kijanje, kašalj, a nekada se javlja i dijareja, naročito kod virusa. Najboležljiviji su oni u predškolskom uzrastu, ima naravno i školske dece, ali ređe. Bolest obično traje od tri do sedam dana, ali  treba se javiti lekaru kako bi dete dobilo adekvatnu terapiju - kaže dr Milićević.

Dva puta bolestan za mesec dana

Kako objašnjava za Telegraf.rs Beograđanka Milena Ž. majka predškolca, dete je u septembru krenulo u vrtić, a po drugi put je bolesno.

- Dete je krenulo u septembru u vrtić i posle šest dana vrtića, odmah se razbolelo. Dobio je antibiotik. Kad je ozdravio, pazili smo ga, pojačali vitaminei povrće i voće. Međutim, išao je samo pet dana u vrtić da bi opet dobio temperaturu. Doktorka je tražila bris grla, do rezultata je dobio da pije sirup, jer ima naslage u grlu i krajnici su uvećani. Sumnja na bakteriju, ali bris će otkriti o čemu je reč. Istovremeno, dok se moje dete nosi sa tim, u vrtiću ostala deca imaju stomačni virus koji ih drži po deset dana - objašnjava naša sagovornica.

Kako objašnjava pedijatar, svi uglavnom dolaze sa istim simptomima i problemom.

-Ima bar desetak njih. To je za očekivati. Ovo vreme odgovara virusima pa verujem da će trajati do zime, jer se stalno menjaju, mutiraju, tako da nije ništa neočekivano. Takođe, pored virusa, tu su i alergije, ima dece koja su alergična na ambroziju - kaže dr Milićević.

Simtpomi slični koroni

Kada su virusi u pitanju, uglavnom napadaju disajne organe, kao i stomak, te se kod određenog broja dece javlja i stomačni virus.

- Na udaru su svakako organi za disanje, ali tu su i stomačni problemi. Interesantno je da se javljaju i bolovi u rukama i nogama. Svi ti simptomi ujedno su isti oni koji liče na koronu, s tim što  jedini način koji može da potvrdi o čemu se radi je test. I vrlo je važan taj epidemiološki podatak da li neko u porodici ima koronu ili nema. Ljudi se retko testiraju jer gotovo da nema simptoma, pa verovatno i korona kruži više nego inače. Potrebno je javiti se lekaru, mirovati, uzimati vitamine, i naravno dosta tečnosti kako deca ne bi dehidrirala. Ovo se posebno odnosi ako dete ima stomačni virus - zaključuje dr Milićević.

Lekari objašnjavaju da smo posle kovida postali osetljiviji, te se savetuje da treba raditi na jačanju imuniteta, kako kod kod dece tako i kod odraslih.

- Rekao bih da je pored unošenja voća i povrća potrebno i dovoljno spavati. San, odmor, boravak na otvorenom i naravno zdrava ishrana ključni su u jačanju imunieta kod svih - poručuje dr Milićević.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zokara

    5. oktobar 2023 | 07:35

    Najveci problem su roditeji ,nemaju gde da ostave bolesno dete a mora na posao i eto problema ostavi ga tako bolesno u vrtic i deca koja nisu imala problem dobiju ga

  • Zika

    5. oktobar 2023 | 07:26

    U porodici imam taj slučaj. Vreme je, sto vise vitamina i savet lekara.

  • Gaga

    5. oktobar 2023 | 09:08

    Nista senzacionalno sem kejmtrelsa kojm nas prase kao bube

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA