Vreme čitanja: oko 1 min.

Poziv građanima da iskažu zahvalnost: U Beogradu se organizuje važan događaj, samo treba da puste balon

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Pozivamo sugrađane da nam se pridruže i podrže nas u ovoj akciji, da na dostojanstven način iskažemo zahvalnost i podsetimo se koliko je ova tema od životne važnosti", kažu organizatori

  • 1
Zeleni baloni Foto-montaža: Pixabay, Shutterstock

Povodom Evropskog dana donora organa, Udruženje transplantiranih i pacijenata na listi čekanja za transplantaciju "Donorstvo je herojstvo" drugi put, uz podršku "Udruženja pacijenata Srbije", u utorak 10. oktobra u 12 sati, u parku Ušće (deo iza tržnog centra, kod Skejt parka) organizovaće simbolično puštanje zelenih balona kod memorijalne ploče, postavljene prošle godine u znak velike zahvalnosti donorima - živim i kadaveričnim - kao i porodicama koje su dale pristanak za darivanje organa svojih najbližih i tako spasile i produžile živote mnogih, saopštavaju iz Udruženja "Donorstvo je herojstvo".

"Naši heroji su naši donori, kao i porodice koje su u svojim najtežim životnim trenucima stegle srce i dale saglasnost za darivanje, produživši time naše živote. Nema dana da ih se ne setimo i ne zahvalimo.

Upravo zato, pozivamo sugrađane da nam se pridruže i podrže nas u ovoj akciji, da na dostojanstven način iskažemo zahvalnost i podsetimo se koliko je ova tema od životne važnosti, kako za ljude koji su trenutno na listi čekanja za transplantaciju, tako i za ljude koji će nažalost u nekom trenutku biti", saopštavaju uz napomenu da je zelena boja balona simbol doniranja organa.

Podsećaju da je u Srbiji na listi čekanja za transplantaciju organa 2.000 ljudi kojima su potrebni bubreg, srce, jetra ili rožnjača. Među njima je i skoro četrdesetoro dece na hroničnom programu dijalize, kojima je takođe neophodna transplantacija kako bi ponovo mogli da imaju bezbrižno detinjstvo. U Srbiji su prošle godine urađene svega transplantacije, a ove godine 28.

Evropski dan donora, Ivana Jović Foto: Donorstvo je herojstvo

Evropski dan donora organa obeležava se od 1996. godine i pored osnovnog cilja da iskaže zahvalnost i poštovanje donorima i njihovim porodicama, takođe teži da podigne svest o značaju doniranja organa. Koliko je situacija alarmantna najbolje govori u prilog činjenica da se u Evropi na svakih sat vremena novih šest pacijenata doda na listu čekanja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ...

    7. oktobar 2023 | 00:33

    Ti baloni ce u nekom trenutku puci i pasti na zemlju, i eto opet dodatog zagadjivanja...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA