Vreme čitanja: oko 3 min.

Pedijatar podseća roditelje: "U opticaju su razni virusi. Ako dete dobije boginje nikako ne radite ovu stvar"

Vreme čitanja: oko 3 min.

Svaki povratak u kolektiv sa sobom nosi i rizik od širenje boginja koje su uveliko aktuelne među decom, što se pre svega odnosi na varičele

  • 0
dr Nevena Jovičić, pedijatar Foto: Nikola Anđić

Jesen je doba kada među decom haraju respiratorni virusi, bakterijske infekcije, ali i boginje.

Od simptoma javlja se povišena temperatura, sekrecija iz nosa, malaksalost, te je potrebno pratiti dete, povući ga iz kolektiva, i ukoliko se pogorša stanje, potrebno je javiti se lekaru kako bi što pre dobilo adekvatnu terapiju. Takođe, svaki povratak u kolektiv sa sobom nosi i novi rizik od širenje boginja koje su uveliko aktuelne među decom, što se pre svega odnosi na varičele.

Pedijatar i pulmolog UDK Tiršova, dr Nevena Jovićić za Telegraf.rs objašnjava da se trenutno nalazimo na početku sezone respiratornih infekcija, jer posle leta i odmora, deca su se vratila u kolektive, kada je i intenzitet zaražavanja veći.

- Na početku smo nove sezone i praktično je sve u opticaju, a to se odnosi na virusne respiratorne infekcije koje su na sreću nekomplikovane, a javljaju se sa polaskom dece u kolektiv. Traju pet do sedam dana, nekada taj kašalj koga mi nazivamo postinfektivni kašalj, može zaostati kod dece čak tri nedelje, pa možda i do šest nedelja, ali ako je bez komplikacija i bez ikakvih promena u obrascu disanja deteta, nisu potrebne neke dopunske dijagnostičke procedure - objašnjava dr Jovičić.

Kako lekar pojašnjava, kod virusnih infekcija ne treba primenjivati antibiotsku terapiju, jer je to potpuno pogrešno, osim u slučaju ako je virusna u kombinaciji sa bakterijskom.

- Velika globalna borba i problem je upotreba antibiotika, ne toliko ni zloupotreba koliko sama upotreba, a to se odnosi na to koji antibiotik odabrati, dati ga u pravom trenutku i u pravoj dozi. Kod dece su uglavnom preko 95 odsto virusne infekcije, prema tome nema mesta antibiotiku, izuzev ako lekar ne potvrdi da se radi o nekoj bakterijskoj superinfekciji. Dete se leči antipireticima za skidanje telesne temperature, raznim sprejevima za nos koji će omogućiti da lakše diše, da lakše jede. Lekar, ukoliko smatra, propisaće neku dodatnu terapiju ali to je sve ono što možemo sami kod kuće da uradimo u prvim danima.  Ali ako dođe do pogoršanja stanja, neophodno je javiti se lekaru - dodaje dr Jovičić.

Varičele su najzastupljenije

Sa povratkom u kolektiv, kreću i virusne osipne groznice i najčešće su u pitanju varičele ili ovčije boginje. Ono što je važno je pravilna nega i održavanje higijene.

- Mene su recimo stavljali i kontakt sa detetom koje ima boginje, jer je preležana bolest najbolji imunitet, danas postoje na sreću i vakcine. Ovčije boginje spadaju u najčešće osipne groznice kod dece i one kreću sa nekim nespecifičnim simptomima koji mogu biti znak neke druge respiratorne infekcije. Javlja se povišena telesna temperatura, imamo takozvani kataralni stadijum, dete je plačljivo, ima pojačanu sekreciju iz nosa, suzne oči, kašalj, i onda dođe do tih promena na koži. Najpre se javljaju na trupu, na vratu, mi gledamo iza ušiju deteta. One su različite evolucije i mogi izbijati negde od pet do sedam dana. Međutim, dete je najinfektivnije za okolinu dva do tri dana pre izbijanja ospica i dok ne dođu do te faze kada su one krustozne. To može trajati i do tri nedelje. Od trenutka kada imamo kontakt sa osobom, koje ima varičelu mi imamo tri nedelje perioda da ih možda dobijemo - objašnjava dr Jovičić.

Kada je lečenje u pitanju, neki roditelji često greše, te lekar podseća na koji način je potrebno negovati dete koje ima boginje.

- Leči se kući simptomatskom terapijom, danas ima mnogo preparata koje služe za ublažavanje svraba koji se javi. Ono što ja uvek govorim je, takođe, higijena. Nastavite da održavate higijenu deteta, zaboravite na one priče da treba obući detetu crveno, ne kupati ga da lakše izbiju ospe. Ne, naprotiv, mi ovde na dežurstvu vidimo teške komplikacija nesprovođenjem adekvatne nege, kada se mogu javiti razne infekcije kože. Ukoliko dete nema adekvatnu negu, mogu se javiti i neke druge komplikacije, kao što je recimo, upala pluća. Zato budite obazrivi i slušajte lekare - kaže dr Nevena Jovićić, pedijatar i pulmolog UDK Tiršova.

(Telegraf.rs)

Video: Ima ga 30 odsto dece, počinje sa 2 simptoma: Stomačni virus napunio odeljenja pedijatrije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA