Vreme čitanja: oko 2 min.

Nijedna vojska nije uspela da je sruši, a one je razaraju: Biljke ugrožavaju Petrovaradinsku tvrđavu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Najviše je ugrožavaju kiselo drvo i japanski dud

  • 2
Petrovaradinska tvrđava Foto: Nikola Bilić, Telegraf/J.S.

Petrovaradinsku tvrđavu, najviše njene bedeme, razaraju invazivne biljne vrste, i u zemlji i iznad površine. Stručnjaci upozoravaju da se mora reagovati hitno.

Nijedna vojska nije uspela da je sruši, ali danas je, uz ljudski nemar, ugrožava i korenje više od 20 agresivnih biljaka, najviše kiselo drvo i japanski dud, prenosi RTS.

"I to su te drvenaste vrste koje predstavljaju najveći faktor ugrožavanja po tvrđavu, iz prostog razloga što imaju izuzetno agresivan korenov sistem, isto tako svaki tretman mehaničke prirode izaziva odgovor biljaka da produkuju još veći broj jedinki i tako se šire. Kiselo drvo je poseban problem, zato što se i polno razmožava, a jedna odrasla jedinka može da reprodukuje milion jedinki", objašnjava Goran Tmušić iz Laboratorije za invazivne i alergijske biljke PMF-a.

Procene su da je odraslih jedinki trenutno oko stotinu, a kako stvaraju već vidne pukotine širom tvrđave, isto tako ugrožavaju i njeno podzemlje.

"Ovo je ono što izbija kroz zidove. I pravi pukotine u zidovima i samim bedemima. Ovo je samo delić onoga što se dešava na Petrovaradinskoj tvrđavi", navodi Goran Tmušić iz Laboratorije za invazivne i alergijske biljke PMF-a.

I Leon iz udruženja koje čisti tvrđavu i organizuje ture obilaska podzemnih hodnika, njene posebne atrakcije, pokazuje koliko se korenje proširilo.

"Mreža tog korenja se toliko raširila u podzemlju da preti da ga uništi i ona ga je na nekim delovima poprilično uništila i devastirala, tako da u poslednjih osam godina, koliko mi delujemo, to korenje se u nekim delovima baš podebljalo", kaže Leon Šurbanović iz Udruženja „Ugrip".

A da se ne bi širilo, potreban je poseban tretman, hemijskim preparatima, koji se do sada nisu koristili kod nas.

"Tretmani su i mehanički i hemijski, znači uvek je bolje kombinovati. Smatra se da je najefikasniji hemijski preparat, tako da očekujemo da će tu rezultati biti dobri i opet, ponavljam, naročito ženske biljke moramo tretirati jer nam one dvostruko smetaju i sa aspekta semena i sa aspekta korenovog sistema", objašnjava Saša Orlović iz Instituta za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu.

Zelenilo, koje je dužno da je održava, do sada je biljke na nepristupačnim delovima, tretiralo samo mehanički, a kako tvrde nabavili su potrebnu opremu i za hemijski tretman.

"Ono što jeste u planu, sada kada imamo i tehničke mogućnosti putem injektora, koje smo nabavili i putem drona koji može na ovaj način da tretira nepristupačne delove, ovaj plan ćemo unaprediti i u budućnosti uticati na to da iskorenimo ovu vrstu", navodi Jelena Budimčić iz JKP „Gradsko zelenilo".

Da bi se potpuno iskorenile, potreban je detaljan program, za kontrolu, monitoring i njihovo suzbijanje, što su stručnjaci Departmana za biologiju već uradili.

„Između ostalog postoji još nekoliko metoda premazivanja, zatim tretman folijom, to su uglavnom mere koje bi Gradsko zelenilo moralo da primenjuje na Petrovaradinskoj tvrđavi", smatra profesor biologije i geografije Slobodan Bojčić.

Kada bi danas počeli sa radom, stručnjaci procenjuju da bi bila potrebna čitava decenija samo da se iskorene invazivne biljke, a tek onda da se krene u obnovu tvrđave, koja u današnjem obliku ovde postoji još od 1780. godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihajlo

    13. oktobar 2023 | 12:41

    Molim lepo, EXIT zaradi milione eura zahvaljujuci toj tvrdjavi a ulozi u nju nista... Ipak je to pranje para....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA