Vreme čitanja: oko 1 min.

Čisti, umiljati i spremni za udomljavanje: U Kruševcu otvoren novi objekat za smeštaj pasa

Vreme čitanja: oko 1 min.

Udešeni, vakcinisani, sterilisani, stanari novog kruševačkog prihvatilišta spremni su za udomljenje

  • 0
Zašto psi laju jedni na druge Foto: Pixabay/Conger Design

Prvo gradsko pihvatilište za napuštene pse, ZOO higijenska služba Javnog komunalnog preduzeća Kruševac, otvorila je pre 17 godina. Sa lokacije u selu Srnje, čiji su kapaciteti za smeštaj 200 lutalica odavno premašeni, novo je izmešteno na periferiju grada, a objekat je svečano otvoren ovog vikenda, prenosi RTS.

Udešeni, vakcinisani, sterilisani, stanari novog kruševačkog prihvatilišta spremni su za udomljenje. Na radost posetilaca, posebno najmlađih, orni i za druženje.

"Ovo je Lena, a imam ih još pet", pokazuje Anka Miladinović. Na pitanje kako joj izgledaju kuce u prihvatilištu, odgovara: "Negovano i čisto".

Posebna pažnja poklanja se zdravstvenom statusu pasa. U planu je otvaranje veterinarske ambulante.

"Oni se trijažiraju na zdrave i bolesne i prolaze jednu karantinsku proceduru. Oni koji su bolesni dobijaju zdravstvenu zaštitu, dehelmintizaciju, lečenje i posle toga sterilizacja. Takvi psi čekaju udomitelje", ističe Slaviša Stefanović, veterinar Prihvatilišta za pse JKP Kruševac.

Zahvaljujući odličnoj saradnji kruševačke ZOO higijene sa udruženjima za zaštitu životinja, od početka godine 300 napuštenih pasa pronašlo je novi dom.

"Ovog puta imamo da vidimo jedno od najboljih prihvatilišta u Srbiji koje ispunjava stvarno sve standarde, kako evropske tako i našeg zakona. Trenutno je smešteno negde oko 70 pasa, ali biće tu još, trebaju da se dovedu psi iz starog prihvatilišta. Nadamo se da će to da se proširi jer nažalost u Kruševcu ima dosta napuštenih životinja", navodi Lela Bucek, predsednik Udruženja za zaštitu životinja "ORPAK" Kruševac.

"Mi planiramo da u narednim godinama izgradimo regionalni centar, odnosno regionalno prihvatilište za napuštene pse tako da će kapacitet tog budućeg prihvatilišta biti preko 600 pasa. Kažu da prosto koliko volite životinje toliko volite i ljude pa negde dajte da svi zajedno pokažemo koliko smo dobri ljudi", naglašava Snežana Radojković, direktor JKP Kruševac.

Poseban deo prihvatilišta je poligon za šetnju, trening i igru pasa, za bliže upoznavanje sa novim vlasnicima ili samo za druženje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA