Vreme čitanja: oko 1 min.

Snežana iz Ivanjice otkrila tajni začin za vrhunski ajvar: Ovo morate da probate

Vreme čitanja: oko 1 min.

Snežana je od svoje majke naučila da sprema ajvar, i kaže da na petnaest kilograma očišćene paprike dodaje litar ulja, šoljicu šećera, soli i sirćeta po ukusu

  • 3

Bez obzira na to da li je od mlevene, cepane, barene paprike, sa dodatkom plavog paradajza, začinjen ili ne, ajvar je specijalitet u kom većina srpskih porodica zimi uživa. Ipak, za spremanje ove poslastice od paprika potrebno je dosta vremena, truda, ali i umešnosti, piše Infoliga. 

Snežana Đorđević iz Ivanjice preko deset godina sprema ajvar ne samo za svoju porodicu već i po porudžbini i kaže da je pored kvalitetne paprike i umerene vatre, ljubav začin koji ga čini tako ukusnim.

- Nigde ne može da se ispeče i isprži paprika kao na smederevcu, to je tajna dobrog ajvara i vrlo je bitno da se ajvar dobro isprži, da kada se tegla okrene bu njoj nema vode, nego samo čist ajvar - otkrila je Snežana.

Snežana je od svoje majke naučila da sprema ajvar, i kaže da na petnaest kilograma očišćene paprike dodaje litar ulja, šoljicu šećera, soli i sirćeta po ukusu.

- Kada se uprži i kada se vidi dno na šerpi znači da je gotov i dobro upržen - kaže.

Pored ajvara kom se svi vraćaju, Snežana uživa u pripremi i drugih specijaliteta od paprike, kao i dzemova i slatkog. Kako kaže iako je sada sve dostupno u prodavnicama i po nižim cenama ljudi i dalje više vrednuju kvalitet domaćeg proizvoda.

- Čovek sve što radi, mora da voli to što radi, ne možeš nešto da radiš na silu ako ne voliš da radiš i taj ajvar moraš sa voljom i elanom da uradiš - ističe Snežana.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • tatjanabk@gmail.com

    23. oktobar 2023 | 11:30

    Kao prvo ajvar se ne pravi sa sircetom, Dobar ajvar se pravi iskljucivo od paprike, dodaje se so i ulje. i to je sve.U proseku od kvalitetne paprike treba da ispadne izmedju 30 i 40 % ajvara u odnosu na tezinu ne pecene paprike.Tegle se nikad ne okrecu , u vruce(sterilisane) tegle se sipa ajvar moze samo pre zatvranja tegle malo odozgo da se sipa ulje(ne vruce) vec iz flase, dobro se zatvori, umota u cebe i posle 24h odmota i stavi u podrum. Nikakav konzervans kad je sve sterilno i u higijenskim uslovima moze da traje i do naredne zime(kod nas to nije slucaj jer se sve pojede, a pravimo mozda izmedju 150-200kg paprika)Paprika se ljusti iskljucivo suvim rukama nema kontakta sa vodom kako bi smo olaksali, mora suve ruke i da se ocisti sve i crno i svakaka semenka. Sirce i ostale kombinacije to su vec recepti za pindjur i slicne stvari. Pravim i ajvar i pindjur (koji vec ima recept sa sircetom vinskim, secerom,pecenom i onda cepkanom paprikom..)Ajvar pravi samo paprika , so ulje

  • Sasa

    1. novembar 2023 | 13:34

    To ajvar nije cim ima sirce.pravi ajvar je samo leskovacki a ne ivanjicki.zato gospodja a i novinar nek malo nauce ciji je brend ajvar.neznalice,u ajvar ide paprika,papricica,ulje i secer.i nista vise!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA