Vreme čitanja: oko 3 min.

Jedna poruka će svima sutra stići na telefon, i nadamo se, nikad više: Srbija dobija sistem važan za našu decu

Vreme čitanja: oko 3 min.

Počinje sa radom srpski Amber alert

  • 17
Amber alert Foto: Shutterstock

Konačno! U Srbiji će sutra i zvanično početi sa radom naš Amber alert, sistem za hitno obaveštavanje javnosti u slučaju nestanka maloletnih osoba, pod nazivom "Pronađi me". Inače, sistem "Pronađi me" prvi je u regionu i u većem delu zemalja Evrope.

On će biti prezentovan i pušten u rad sutra u 9 sati u Palati Srbija, a zvaničnom puštanju u rad prisustvovaće predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić.

Događaju će, takođe, prisustvovati ministar za informisanje i telekomunikacije Mihailo Jovanović i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

Najveći borac za ovaj sistem, Igor Jurić, direktor Centra za nestalu i zlostavljanu decu i otac tragično nastradale male Tijane, rekao je za Telegraf.rs da će sutra odmah nakon puštanja u rad svima u Srbiji stići SMS poruka da je srpski Amber alert počeo sa radom.

- Svi će dobiti SMS poruku. Biće prekinuti i programi u nacionalnim medijima, obaveštenja će biti i na led ekranima na auto-putevima da je pokrenut sistem, na Aerodromu "Nikola Tesla", a i na autobuskoj stanici u Beogradu biće ista informacija - navodi Jurić za Telegraf.rs.

Kako objašnjava, u drugoj fazi sistema, uključiće se i društvene mreže, kao i dugi činioci, kao što su tržni centri, benzinske pumpe... na kojima će se takođe isticati obaveštenja o nestanku dece.

Način funkcionisanja sistema 

Sistem će funkcionisati tako što će prlikom nestanka deteta svi mobilni operatori poslati poruku korisnicima da je dete nestalo.  Mediji će imati obavezu da u prvi 8 sati od nestanka prekidaju program - i objavjuju informaciju o nestalom detetu.

- Televizije i radio stanice će  na svakih pola sata prekidati program i objavljivati formatiranu fotografiju nestalog deteta, sa posebnim zvukom i govoro. Nakon 8 sati do 48 sata to će raditi na svakih sat vremena, a nakon 48 sati mediji više neće imati tu obavezu, jer se smatra da je javnost već obaveštena da je dete nestalo - objasnio je Jurić za Telegraf.rs.

On kaže da će se sistem "Pronađi me" razlikovati od sličnih sistema u svetu jer se radilo na prevazilaženju problema i manjkavosti koje su druge zemlje imale.

- Smatram da će zaista dobro raditi. Podredili smo ga našem podneblju i onome što vidimo da jeste problem kada pričamo o nestancima naše dece - rekao je on.

Kriterijumi za alarm

Prema njegovim rečima, sistem se neće pokretati prilikom prijavljivanja svakog nestanka, već će, kako je i ranije govorio za Telegraf.rs, moraju biti ispunjeni određeni uslovi.

- Ukoliko je dete mlađe od 7 godina, sistem će se automatski pokrenuti. Odmah će se pokrneuti i  ako je dete mlađe od 18 godina i ima neki oblik invaliditeta, i ako se pouzdano zna da je dete u životnoj opasnosti - objasnio je on.

Policija isključivo voditi računa o pokretanju i prekidu sistema.

Sistem Amber Alert osmišljen je u SAD  1996. godine. Dobio je ime po devetogodišnjoj devojčici Amber Hagerman, koja je 1996. godine oteta i ubijena u Arlingtonu, Teksas. Nažalost, ona nije jedino dete koje je doživelo ovakvu sudbinu, zbog čega su brojne zemlje na svetu već usvojile ovaj sistem upozorenja, kako bi se spasao dečji život. 

(Telegraf.rs)

Video: Igor Jurić o funkcionisanju sistema "Amber Alert" u Srbiji

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivvc

    24. oktobar 2023 | 19:02

    Nadam se da ce ova aplikacija pomoci u nalazenju dece na vreme.

  • Nina

    24. oktobar 2023 | 19:08

    Ovaj sistem će biti od velikog značaja. Nadamo se da nece biti potrebe da se često koristi ali možemo biti mirni da će se sve od samog starta učiniti da se deca na vreme pronađu.

  • Irena

    24. oktobar 2023 | 19:47

    Odlična vest! Nadam se da se nece koristiti tako cesto.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA