≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovo je zvuk koji će se čuti kad nestane dete u Srbiji: Hitno obaveštenje o nestanku maloletnika

Vreme čitanja: oko 2 min.

Hitno obaveštenje o nestanku maloletnika

  • 70

Sistem za pronalaženje nestale dece u Srbiji "Pronađi me", srpski Amber alert, danas je pušten u rad. 

Zvaničnom puštanju u rad prisustvovao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić.

U slučaju nestanka deteta, u prvoj fazi mediji će prekinuti emitovanje programa, u prvih osam sati na svakih 30 minuta.

Mobilni operateri poslaće svojim korisnicima poruku o nestalom detetu, dok će JP "Putevi Srbije", aerodrom Nikola Tesla, autobuske i železničke stanice objavljivati na ekranima informaciju o njegovom nestanku.

Policija će voditi računa o pokretanju i prekidu sistema.

Najveći borac za ovaj sistem, Igor Jurić, direktor Centra za nestalu i zlostavljanu decu i otac tragično nastradale male Tijane, rekao je za Telegraf.rs da će sutra odmah nakon puštanja u rad svima u Srbiji stići SMS poruka da je srpski Amber alert počeo sa radom.

- Svi će dobiti SMS poruku. Biće prekinuti i programi u nacionalnim medijima, obaveštenja će biti i na led ekranima na auto-putevima da je pokrenut sistem, na Aerodromu "Nikola Tesla", a i na autobuskoj stanici u Beogradu biće ista informacija - navodi Jurić za Telegraf.rs.

Kako objašnjava, u drugoj fazi sistema, uključiće se i društvene mreže, kao i dugi činioci, kao što su tržni centri, benzinske pumpe... na kojima će se takođe isticati obaveštenja o nestanku dece.

Način funkcionisanja sistema

Sistem će funkcionisati tako što će prlikom nestanka deteta svi mobilni operatori poslati poruku korisnicima da je dete nestalo. Mediji će imati obavezu da u prvi 8 sati od nestanka prekidaju program - i objavjuju informaciju o nestalom detetu.

- Televizije i radio stanice će na svakih pola sata prekidati program i objavljivati formatiranu fotografiju nestalog deteta, sa posebnim zvukom i govoro. Nakon 8 sati do 48 sata to će raditi na svakih sat vremena, a nakon 48 sati mediji više neće imati tu obavezu, jer se smatra da je javnost već obaveštena da je dete nestalo - objasnio je Jurić za Telegraf.rs.

On kaže da će se sistem "Pronađi me" razlikovati od sličnih sistema u svetu jer se radilo na prevazilaženju problema i manjkavosti koje su druge zemlje imale.

- Smatram da će zaista dobro raditi. Podredili smo ga našem podneblju i onome što vidimo da jeste problem kada pričamo o nestancima naše dece - rekao je on.

Kriterijumi za alarm

Prema njegovim rečima, sistem se neće pokretati prilikom prijavljivanja svakog nestanka, već će, kako je i ranije govorio za Telegraf.rs, moraju biti ispunjeni određeni uslovi.

- Ukoliko je dete mlađe od 7 godina, sistem će se automatski pokrenuti. Odmah će se pokrneuti i ako je dete mlađe od 18 godina i ima neki oblik invaliditeta, i ako se pouzdano zna da je dete u životnoj opasnosti - objasnio je on.

Sistem Amber Alert osmišljen je u SAD 1996. godine. Dobio je ime po devetogodišnjoj devojčici Amber Hagerman, koja je 1996. godine oteta i ubijena u Arlingtonu, Teksas. Nažalost, ona nije jedino dete koje je doživelo ovakvu sudbinu, zbog čega su brojne zemlje na svetu već usvojile ovaj sistem upozorenja, kako bi se spasao dečji život.

(Telegraf.rs)

Video: Ovo će biti zvuk kad se oglasi srpski Amber alert "Pronađi me"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nata

    25. oktobar 2023 | 09:58

    Svaka cast!! Nadam se da poruku necemo nikad dobiti!!!

  • Milivoje vrati se

    25. oktobar 2023 | 10:59

    Svaka čast na trudu da se ovo uvede.

  • Miki

    25. oktobar 2023 | 10:11

    Znaci uznemiravacete me na telefon svaki put kad neka devojica od 14 godina pobegne od kuce kod svog decka narkomana,i u 99 posto slucajeva porodica javi da je nadjena bez objasnjenja? Jesam za ovo, ali da ima pravu svrhu i stvarno nekom pobegne a ne kao ona prica sa decakom i vukom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA