≫ 

Vreme čitanja: oko 7 min.

Počeo sa radom srpski Amber alert, Vučić: Nek jedno dete pronađemo, mnogostruko se isplatio

Vreme čitanja: oko 7 min.

Srpski Amber alert oglašavaće se ukoliko nestanu maloletne osobe

  • 90

Srpski Amber alert, tačnije sistem za obaveštavanje nestalih maloletnih lica "Pronađi me", trebalo bi da bude pušten u rad svakog trenutka a prezentaciji i puštanju prisustvuju u Palati Srbija predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar policije Bratislav Gašić. 

Događaju prisustvovuje i ministar za informisanje i telekomunikacije Mihailo Jovanović i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

Sistem bi trebalo da se pusti u rad oko 9.30 časova. Tada će, kako je za Telegraf.rs objasnio direktor Centra za nestalu i zlostavljanu decu Igor Jurić, svi operatori pustiti svojim korisnicima poruku da je sistem počeo sa radom.

Takođe, o tome će danas odmah obavestiti svoje gledaoce nacionalne televizije, kao i radio stanice,

Obaveštenja će biti i na auto-putu, na Aerodromu "Nikola Tesla", kao i na autobuskoj stanici u Beogradu.

Dozvolu za puštanje u rad ovog sistema izdaje predsednik Vučić, nakon potpisivanja sporazuma između resorsnih ministarstava, a javnosti je  prezentovano kako će izgledati i funkcionisati alarmni sistem kada neko dete u Srbiji nestane.

Najpre se obratio najveći borac za Amber alert Igor Jurić, direktor Centra za nestalu i zlostavljanu decu. On je zahvalio svima koji su prisutni.

- Svake godine razgovaramo o temi koje su važne za bezbednost dece u našoj zemlji. Uradili smo dosta. Došli smo do toga da je i ovaj važan sistem zaživeo. Sa ponosom mogu da kažem da nijedna zemlja u regionu nema ovakav sistem, i nažalost neće ga uskoro ni imati - kazao je Jurić. 

On je kazao da je predsednik Vučić najzaslužniji što je sistem zaživeo.

- Moram da istaknem da nismo razgovarali kao očevi troje dece - kazao je on.

Naveo je da su imali i veliku pomoć Ambasade SAD.

- Nama je potrebno vaše iskustvo i ovim putem se zahvaljujem što ste doveli iz vaše zemlje ljude koji mogu da nam pomognu - kazao je Jurić obraćajući se Kristoferu Hilu, Ambasadoru SAD.

Naveo je da puštanju u rad prisustvuje i Slobodan Negić, otac učenice koja je stradala u masakru u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar".

- Želim da se zahvalim građanima, svima vama koji ste pomogli, i ministru Bratislavu Gašiću i svima onima koji su se uključili u rad ovog sistema. Jer, niste svesni šta znači pronaći dete... Zbog toga, hvala još jednom svima vama. I moram da kažem da ovog puta moram da se zahvalim i mojoj Tijani  - kazao je  Jurić.

Moram da istaknem da smo prošli kroz težak period, gde smo u jednoj tragediji u jednoj školi, dožoveli da je dete ubilo drugu decu, rekao je on, navodeći da ovaj rad ne sme da prestane.

- Imamo obavezu da unapredimo svoj rad - rekao je Jurić.

Jurić je potom istakao da će opravdati poverenje državi kao i ministarstvu zdravlja.

- Imali smi veliku pomoć ambasade SAD. Gospodine Hil, meni je prioritet moja država, insitucije... Očekujem da to radite i vi, nama je potrebno vaše iskustvo, i hvala vam što ste doveli ljude koji o svemu ovome mogu da govore. Imamo ljude koji su izgubili svoju decu, i to su istinski heroji - dodao je Jurić.

Kao roditelje vas molim, kao predstavnike ove zemlje, da više radimo, i podržimo našu decu, naveo je Jurić.

- Hvala svima, i hvala mojoj Tijani - naveo je Jurić.

Američki ambasador Kristofer Hil kazao je da je ovo sistem koji funkcioniše kada su svi ujedinjeni.

- Ovo je jedan od programa koji ne samod a zahteva ljude, već i tehologiju već i zahteva volju. Igore, životi svakog od nas dođu trenuci kada možemo da kažemo da smo nešto učinili a Igore, ti si učinio - kazao je Hil.

Palata Srbije, Amber alert Foto: Marko Jovanović

Gašić: Danas je veliki dan za Srbiju 

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić kazao je da je pre 8 meseci nakon konskultacija nisu imali nijednu dilemi da ovaj sistem zaživi u Srbiji.

- Deca su najranjiviji i najosetljiviji deo našeg društva i na nama je da im obezbedimo još sigurnije detinjstvo. Zato je danas veliki dan za našu decu, udruženi smo oko njavažnijeg cilja - da mogu da nam veruju, da smo tu zbog njih - kazao je Gašić. 

Palata Srbije, Amber alert Foto: Marko Jovanović

Sistem će imati važnu ulogu u slučajevima gde bude procenjeno da je neophodan, dodaje Gašić.

- Sistem predstavlja mogućnost brze distribucije informacijama, i zato će biti korišćen za sve druge akcidentne situacije - objasnio je Gašić.

Vučić: Jedno dete da nađemo mnogostruko se isplatilo 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je kazao da se pravi karakter jednog društva se oslikava kako se ono ponaša prema svojoj deci, kako je rekao Nelson Mendela. 

- Ko, ako ne deca ,mogu biti najvažniji za jedno društvo. Bez brige o njima ne možemo reći da brinemo o budućnosti naše zemlje - kazao je Vučić a zatim objasnio zašto nam je sistem Pronađi me bio potreban i zašto su poštovali rad Igora Jurića:

Palata Srbije, Amber alert Foto: Marko Jovanović

- 30 osoba u dve godine nije obustavljena potraga. I, ako ovaj sistem Pronađi me pomogne da samo jedno dete pronađemo, su se isplatile mnogostruko. Svaki taj život deteta je neuporediv važniji. Kada ste u državi, oprhvani problemima, malo ko ima problema kao mi. Onda gledate kako da rešavate te probleme, a od toga ne vidite ponekad osnovne stvari. Video sam to juče u Leskovcu. Vi mislite da se to podrazumeva, da ste to uradili, onda shvatite da i te osnovne stvari niste uradili. Tako i sa decom - rekao je Vučić.

Predsednik je kazao da je vršnjačkog nasilja sada manje u odnosu na pre 30, 40 godina samo da je sada vidljivije zahvaljujući telefonima, mrežama. On je apleovao na državne organe da rade na smanjenju  vršnjačkog nasilja.

- Kada govorimo o vršnjačkom nasilju, danas ga ima manje nego pre 20, 30 godina, ali danas ga vidimo... To je važno, to nasilje ostavlja posledice na našu decu - kazao je Vučić.

Presednik Vučić je rekao da je sistem "Pronađi me" dobar, da je softver dobro urađen, te dodao da je važno što je MUP pristao na ovako veliku promenu.

- Ponosan sam na to što ste uspeli da napravite, da budemo jedini u regionu i verujem da ćemo moći da se pohvalimo da smo jedan, dva ili tri dečja života sačuvali ili spasili. Kada dobijem tu statistiku iz MUP-a, uvek razmišljate šta smo uradili da deo toga nismo sprečili - naveo je Vučić.

Vučić se svima zahvalio i apelovao na sve da prijave ono što je potrebno, a da pripadnici MUP izađu na teren na svaku prijavu.

- Čestitam na ovom velikom projektu - rekao je Vučić prisutnima.

Najveći borac za ovaj sistem, Igor Jurić, direktor Centra za nestalu i zlostavljanu decu i otac tragično nastradale male Tijane, rekao je za Telegraf.rs da će danas odmah nakon puštanja u rad svima u Srbiji stići SMS poruka da je srpski Amber alert počeo sa radom.

- Svi će dobiti SMS poruku. Biće prekinuti i programi u nacionalnim medijima, obaveštenja će biti i na led ekranima na auto-putevima da je pokrenut sistem, na Aerodromu "Nikola Tesla", a i na autobuskoj stanici u Beogradu biće ista informacija - navodi Jurić za Telegraf.rs.

Kako objašnjava, u drugoj fazi sistema, uključiće se i društvene mreže, kao i dugi činioci, kao što su tržni centri, benzinske pumpe... na kojima će se takođe isticati obaveštenja o nestanku dece.

Način funkcionisanja sistema

Sistem će funkcionisati tako što će prlikom nestanka deteta svi mobilni operatori poslati poruku korisnicima da je dete nestalo. Mediji će imati obavezu da u prvi 8 sati od nestanka prekidaju program - i objavjuju informaciju o nestalom detetu.

- Televizije i radio stanice će na svakih pola sata prekidati program i objavljivati formatiranu fotografiju nestalog deteta, sa posebnim zvukom i govoro. Nakon 8 sati do 48 sata to će raditi na svakih sat vremena, a nakon 48 sati mediji više neće imati tu obavezu, jer se smatra da je javnost već obaveštena da je dete nestalo - objasnio je Jurić za Telegraf.rs.

Amber alert Printskrin: Tanjug.rs

On kaže da će se sistem "Pronađi me" razlikovati od sličnih sistema u svetu jer se radilo na prevazilaženju problema i manjkavosti koje su druge zemlje imale.

- Smatram da će zaista dobro raditi. Podredili smo ga našem podneblju i onome što vidimo da jeste problem kada pričamo o nestancima naše dece - rekao je on.

Kriterijumi za alarm

Prema njegovim rečima, sistem se neće pokretati prilikom prijavljivanja svakog nestanka, već će, kako je i ranije govorio za Telegraf.rs, moraju biti ispunjeni određeni uslovi.

Amber poruka Printskrin: Telegraf

- Ukoliko je dete mlađe od 7 godina, sistem će se automatski pokrenuti. Odmah će se pokrneuti i ako je dete mlađe od 18 godina i ima neki oblik invaliditeta, i ako se pouzdano zna da je dete u životnoj opasnosti - objasnio je on.

Sistem Amber Alert osmišljen je u SAD 1996. godine. Dobio je ime po devetogodišnjoj devojčici Amber Hagerman, koja je 1996. godine oteta i ubijena u Arlingtonu, Teksas. Nažalost, ona nije jedino dete koje je doživelo ovakvu sudbinu, zbog čega su brojne zemlje na svetu već usvojile ovaj sistem upozorenja, kako bi se spasao dečji život.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milovan

    25. oktobar 2023 | 09:52

    Ovo je odlična stvar,i ovakav sistem zaštite dece nema niko u našem okruženju

  • Labud

    25. oktobar 2023 | 09:33

    Neka se Tijanina sudbina vise nikome ne ponovi

  • marija

    25. oktobar 2023 | 09:32

    Vučić će obezbediti mnogo porodice ovim sistemom

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA