Vreme čitanja: oko 2 min.

Dva ministarstva organizovala skup na temu "Uključivanje žena i devojaka u tehnološke i društvene inovacije"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ministar Tomislav Žigmanov je izjavio da je rodna ravnopravnost postavljena visoko na agendu Vlade Republike Srbije

  • 1
Tomislav Žigmanov, Jelena Begović Foto: Ministarstvo LJMPDD

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, u saradnji sa Ministarstvom nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, organizovalo je danas društveni dijalog pod naslovom "Uključivanje žena i devojaka u tehnološke i društvene inovacije – izazovi u razvoju institucionalnog okvira".

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov i ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović obratili su se učesnicima, a u dijalogu su učestvovali predstavnici relevantnih naučnih institucija i zavoda, međunarodnih organizacija, Privredne komore Srbije i predstavnica uspešnog ženskog preduzetništva.

Ministar Žigmanov je izjavio da je rodna ravnopravnost postavljena visoko na agendu Vlade Republike Srbije, što se vidi iz činjenice da su već doneseni ključni strateški dokumenti, koji ta pitanja detaljnije razrađuju i pred nas stavljaju kreiranje konkretnih mera.

On je rekao da je Ministarstvo, u okviru obeležavanja 75 godina od usvajanja Univerzalne deklaracije o ljudskih pravima, odlučilo da ovoj temi prida poseban značaj.

Uznapredovali normativni okvir i strategije koje ih prate, istakao je ministar Žigmanov, pokazuju se kao dobra osnova kada je reč o boljoj zastupljenosti žena u području nauke i tehnološkog razvoja, dok kao izazov ostaje potreba za podrškom u prostoru povećanog udela žena u polju tehnoloških inovacija i preduzetništva.

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović je istakla da je Srbija član Programa Horizon Europe zahvaljujući kome su u našim naučnim institucijama doneti i planovi rodne ravnopravnosti, a svi učesnici programa moraju da imaju ovakav jedan dokument.

Begović je naglasila da je Ministarstvo na čijem je čelu realizovalo brojne inicijative povodom promocije žena u nauci koje mogu da služe kao primer devojčicama i mladim ženama da se uključe u naučnu zajednicu naše zemlje, dodajući da je zastupljenost žena u nauci u Republici Srbiji iznad proseka zemalja Evropske unije.

Tokom društvenog dijaloga tema o većem uključivanju žena u tehnološke i društvene inovacije sagledana je sa različitih aspekata. Čuli su se poslednji statistički podaci i istraživanja iz oblasti rada Zavoda za intelektualnu svojinu, Privredne komore Srbije, Centra za promociju nauke, Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) kao i primera uspešnog ženskog preduzetništva koje je dobilo međunarodnu afirmaciju.

Nakon dijaloga, usvojena je Saglasnost o postupanjima, u kojem se navodi da je i nadalje potrebno pojačati aktivnosti kako bi se povećala zastupljenost žena u raznim poljima delovanja.

(Telegraf.rs)

Video: Ministarka Jelena Begović o značaju nauke i kako je približiti stanovništvu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Слађана Точиловац Шаљић

    25. oktobar 2023 | 23:21

    Жене су стуб сваког друштва. Без обзира чиме се баве, оне дају немерљив, али врло често потцењен допринос заједници. Од жена на селу, до предузетница, научница, стваралаца у култури и уметности. За време пандемије жене су одржале здравствене системе, јер су најбројније у свом учешћу у запослености у том сектору. И тако је свуда. Успешне су у спорту. Незаобилазне у образовно- васпитном раду. Породица зависи од њих. Њихове посвећености. Мени се чини да би више жена на председничким и премијерским функцијама учинило свет много бољим местом. Јер жене увек реагују инстиктивно да заштите живот. Имају стриктнији однос према правичности. А опет и неопходну топлину. Наравно, има и лоших примера. И изузетака. Али општи показатељи ипак иду у прилог овом размишљању. Ја у суштини не волим да размишљам у терминима родне равноправности, јер ми то делује бирократски. Више волим старински, добар човек, лош човек. Или особа. Али жене су свакако потцењене и у 21 веку. Што је огромна грешка. И то се види по бројним сукобима. И неразумевању узрочно- последичних веза у неким поступцима и догађајима. Као и последицама.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA