Vreme čitanja: oko 2 min.

Nakon što su deca progutala žicu iz figurice na torti u Beogradu, oglasila se poslastičarnica: Evo ko je kriv

Vreme čitanja: oko 2 min.

Postoje i bezbopasni rekviziti koji takođe doprinose da torta ostane u jednom komadu, poput stiropora ili slamčice koji se, kako naši sagovornici kažu, češće koriste kada je u pitanju višespratna torta

  • 12
Tiršova, devojčica jede tortu Foto-kolaž: Milena Đorđević. Shutterstock

Nakon jezivog incidenta koji se dogodio na dečijem rođendanu u Beogradu kada je nekoliko dece progutalo žicu koja se nalazila u figurici od fondana, Telegraf je kontaktirao jednu poznatu poslastičarnicu iz koje kažu da je obaveza svakog radnika da obavesti roditelje ako se u tortu dodaju stabilizatori poput žice ili čačakalice, ali i da je roditelj u obavezi da, za svaki slučaj, upozori dete na moguću opasnost. 

Cela Srbija je ostala je u šoku nakon vesti da je jednom detetu, nakon što je pojeo rođendansku tortu, na rengenu uočena žica. Još nekoliko dece javilo se u Tiršovu sa istim problemom, ipak svi se pitaju ko je kriv - poslastičarnica ili roditelji?

Iz poznate poslastičarnice u Beogradu za Telegraf kažu da neke torte, zbog složenosti i težine figurica, moraju da imaju žicu ili čačkalicu kako bi poslastica bila stabilna, ali da isto tako imaju odgovornost da obaveste roditelje i spreče mogući incident. 

- Čuli smo da je dete ugrizlo uvo od medveda, oni su dosta teže figurice i morala je da se stavi žica ili čačkalica kako bi torta bila stabilna, ali to je neko morao da kaže roditeljima - pričaju iz poslastičarnice.

Postoje i bezbopasni rekviziti koji takođe doprinose da torta ostane u jednom komadu, poput stiropora ili slamčice koji se, kako naši sagovornici kažu, češće koriste kada je u pitanju višespratna torta.

- Kod nas je praksa da roditelje posavetujemo, ako su manja deca u pitanju, da torta nema velike figurice, kako bismo izbegli ovakave situacije - kaže naš sagovornik.

Podsetimo, kako je potvrđeno za Telegraf u Dečjoj klinici Tiršova, nekoliko dece primljeno je tu nakon jednog rođendana jer su im na snimku rendgena uočeni delovi ni manje ni više nego - žice!

"Roditelji, obratite pažnju na fondan dekoracije na tortama, mafinima... Kako bi figurice mogle zadržati oblik, dekorateri često ojačavaju figurice čačkalicama, stiropor ok, žičicama… Par dece je sinoć završilo u Tiršovoj jer su progutali žičicu koja je držala uvo mede - upozorila je jedna korisnica Tvitera.

Kako Telegraf saznaje, nijedno dete nije hospitalizovano i nije bilo nikakvih dramatičnih detalja, na svu sreću.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sara

    30. oktobar 2023 | 14:19

    Napravite samj svom detetu tortu.kvalitet iznad estetike.Unesete ljubav dok pravite,to se oseti.Svi jedu tortu koju napravim za redjendan mojih unuka.Ne moze da parira sa izgledom,ali zato ukus...

  • teorija zavere

    30. oktobar 2023 | 14:54

    Na žalost, danas je izgled bitniji od drugih stvari. Tako i kod torti. Bitno je da je velika, atraktivna, da dobro izgleda na društvenim mrežama. Kakav je ukus i da li je bezbedna je manje bitno.

  • ја

    30. oktobar 2023 | 14:34

    Данас родитељи измишљају свакакве лудости,а ми смо некада јели "обичне"торте од воћа,шлага и паришпања и не видим да нам нешто фали. .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA