Vreme čitanja: oko 2 min.

U elitnoj beogradskoj gimnaziji samo jedna učenica znala šta je "korov": Vukovce zbunilo "korito reke"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Profesori ostali u šoku

  • 38
Ucionica, Škola Foto: Shutterstock, Facebook

"Beograd je grad koji "upada u oči" sa ekstremno lošim generacijama po svakom kriterijumu" reči su jednog člana Fejsbuk grupe koja okuplja i profesore iz osnovnih i srednjih škola u Srbiji i u Beogradu, te se smatra kompetentnim da donese takav zaključak.

- Kada se otvore ocene i izveštaji, u Beogradu je najviše vukovaca koji inače ne znaju šta je korito reke, šta su samoglasnici, a o tome da nemaju ideju o nekim najosnovnijim rečima ne treba ni diskutovati - navodi dalje član.

On smatra da su učenici u Beogradu po svim kriterijumima lošiji od svojih vršnjaka iz drugih krajeva Srbije i da mnogi bez prava nose status "vukovaca".

- U jednoj od najuglednijih beogradskih gimnazija, u odeljenju koje broji 30 učenika jezičkog smera, niko od njih, a među njima ima i 12 vukovaca, ne zna šta znače reči "etičko", "vapaj", "oskudno", i čini mi se da je samo jedna devojčica znala šta znači "korov" - objašnjava razočarano.

Kaže da im je i svest o svetu oko sebe i drugih "ravna nuli" .

- To su doslovno deca koja ako jedan dan ne radi pekara preko puta škole ili neka brza hrana u koju često idu, njihov svet je toliko mali da oni ne jednu ništa dok ne dođu kući, a svi imaju telefone u rukama da pronađu alternative tim mestima za manje od sedam sekundi - objašnjava.

Ipak, sa ovom konstatacijom na Fejsbuku nije mogla da se složi Žanka Stanić Mraković profesorka srpskog jezika.

- To baš i nije tako. Radim 36 godina i jeste, deca su sve manje zainteresovana, to su posledice nečitanja i naravno, rečnik je oskudan. Ako ćemo baš da pravimo paralelu i ja sad ima dva peta razreda koja su mnogo bolja nego prošlogodišnja. Mnogo toga zavisi i od porodice.  Nije to tačno da Beograd ima najlošije rezultate, ja vodim decu i na razna taklmičenja i uvek imate dece koje manje rade ili ne. Jeste, manje čitaju nego pre i morate da ih terate, ali ne verujem da je mnogo bolje u unutrašnjosti - kaže profesorka za naš portal.

Komentara je bilo nekoliko, ali uglavnom zaključuju da ih ovo ne iznenađuje.

- Zapravo i imaju previše gradiva. Testovi su isuviše laki i treba ih otežati, broj časova za određene predmete i treba skratiti, dok za neke treba povećati, tipa fizičko - napisao je neko.

- Takvi su đaci u svakom mestu. Opšte rasulo;

- To je samo vrh ledenog brega;

- 99% sam siguran da će ovakva deca koja se bave samo onim stvarima koje ih interesuju i koje smatraju neophodnim da se najbolje snađu u životu. Nizali su se komentari.

A šta vi mislite, napišite nam u komentarima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JACA 🍀

    12. novembar 2023 | 20:37

    Slažem se da je situacija katastrofalna, radim u školi, pa znam. Nezainteresovanost za svet oko sebe, osim za ono što ima u telefonu, lenjost i neznanje zbog kojih ne osećaju stid, siromašan fond reči, koncentracija na minimumu, logičko razmišljanje skoro nepostojeće - to je slika većine učenika, svaka čast malobrojnim izuzecima. Da li je Ministarstvo prosvete upoznato sa ovim, dok smišljaju sve gluplje reforme školstva (verovatno po diktatu iz EU)?

  • Dana

    12. novembar 2023 | 22:54

    Retko realan i tačan tekst! Svaka čast na njemu! Moram da demantujem profesorku Žanku- ipak je ovaj problem ne znanja najizraženiji u Beogradu.Mislim na procenat đaka vukovaca koji ne znaju mnoge osnovne pojmove u odnosu na ukupan broj đaka. Deca ne čitaju,deca imaju za lektiru nebitne knjige stranih književnika , deca nemaju moć rasuđivanja i elementarnog razmišljanja za najosnovnije stvari! Imam dva đaka, jednog od 18 a drugog od 13 godina, stariji je učio po starom programu u školi i to je program sličan programu po kome sam ja učila pre 25 godina,on ima znanje i sposobnosti da ga primeni, mlađe dete od 13 godina uči po novom apsolutno ne sistematizovanom i lošem školskom programu, ne zna ništa,uči napamet, ne kapira ništa, ne povezuje gradivo jer je ono užasno čudno a namerno smišljeno razbacano ,njegovi vršnjaci nemaju veze sa školom,ponašaju se robotizovano, nisu zainteresovani za gradivo jer je isto toliko glupo, nabacano I nepovezano da nemam reči! Pitam se samo ko u zemlji Srbiji odobrava da se koriste udžbenici koji se koriste!?!? Ko su ti ljudi u ministarstvu obrazovanja,u vlasti i u školskim odborima koji smišljeno i sistematski urušavaju obrazovanje naše dece a mi roditelji to samo nemo posmatramo bez ikakve reakcije?

  • Kiki

    12. novembar 2023 | 21:07

    Tik tok generacija

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA