≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Novi korona presek

Vreme čitanja: oko 1 min.

Broj zaraženih u blagom padu

  • 0
Korona virus ERIS, podvarijanta omikrona Foto: Shutterstock

U poslednjih sedam dana broj obolelih od korona virusa  je padu, pokazuje najnoviji izveštaj objavljen na sajtu covid19.rs.

Prema nedeljnom izveštaju virus je dijagnostikovan kod 3.862 ljudi od 18.483 testiranih.

Podsetimo, prošle nedelje, broj zaraženih na nedeljnom nivou bio je 4.378 od 20.238 testiranih.

Kako objašnjavaju lekari, simptomi se ne razlikuju puno od prethodnog soja, ali svakako treba mirovati i uzimati adakvatnu terapiju. Na udaru su pretežno mladi i radno aktivni, jer su najviše u cirkulaciji, a od infekcije treba da se čuvaju najstariji i oni sa pridruženim bolestima.

-Trenutno je aktuelan Eris soj virusa Kovid- 19, i simptomi ovog soja ne razlikuju se drastično od simptoma prethodnih varijanti ovog virusa. To su povišena temperatura, curenje i zapušenost nosa, bolovi u mišićima i zglobovima, malaksalost, glavobolja, kašalj, a mogu se javiti i digestivne tegobe u vidu mučnine, povraćanja i dijareje - izjavio je nedavno za Telegraf.rs infektolog, doc.dr Aleksandar Ranković sa Klinike sa Infektivne bolesti UKC Niš.

Treba jačati imunitet

Lekari napominju da je neophodno da se po pojavi siptoma, čak i onih blažih koji mogu da liče na kovid, pacijenti jave lekaru kako bi se na vreme postavila dijagnoza i započelo odgovarajuće lečenje.

-Svakako, se preporučuje jačanje imuniteta u sezoni virusa. Što češći boravak na svežem vazduhu, unos zdravih namirnica i u slučaju pojave bilo kakvih simptoma izbegavanje kontakta sa drugim osobama. Na Klinici za Infektivne bolesti u ovom momentu je 7 pacijenata, jedan je na MV jedan na HF potpori ,a jedan na kiseoniku. Svi imaju komorbiditete - poručuje doc.dr Aleksandar Ranković specijalista infektologije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA