Vreme čitanja: oko 2 min.

Zoran sa proplanka svakog dana gleda u svoje a nedostupno imanje: Težak život raseljenih iz Podujeva

Vreme čitanja: oko 2 min.

U selu Dabinovcu - samo dva stanovnika

  • 1
Podujevo Foto: RTS/Printscreen

Ni posle 24 godine, mnogi raseljeni sa Kosova i Metohije nemaju krov nad glavom i obezbeđenu egzistenciju. Bežeći od terora albanskog stanovništa, Srbi iz opštine Podujevo napuštali su svoje kuće, stanove i imanja. Iako njihovih kuća više nema, a Albanci im obrađuju zemlju, raseljeni iz ovog kraja ne odriču se svoju imovine.

U selu Dabinovcu - samo dva stanovnika. Sa sinom Zoranom u skromnoj kući živi raseljena Ratka Đorđević, iz susedne Lauše kod Podujeva.

"Gađali su nas, i meci su prolazili, kuću su nam svu izrešetali. Nismo imali od čega da napravimo kuću u gradu. Tu živimo samo nas dvoje sad", priča Ratka za RTS.

Sa proplanka Zoran Đorđević svakog dana gleda u pravcu svog imanja u Lauši, koje im je postalo nedostupno.

"Niko ništa nije prodao, sve je uzurpirano kuće popaljene i građevine, zemlju ne mogu da odnesu, zemlja to ostaje naše", kaže Zoran.

Radmila Đorđević iz Perana u svojoj osamdesetoj godini mora da ide u nadnicu da bi mogla da plati kiriju i da preživi, jer sve što je imala u Podujevu je zapaljeno.

"Što se tiče neke pomoći ništa nisam dobila, osim onih godinu dana što smo primali brašno i pirinač. Nisu mi davali drva", kaže Radmila.

U njenoj blizini podtstanarski žive i Đukići. Do sada su morali da se sele jedanaest puta.

"Mnogo smo se namučili za ovih dvadesetpet godina", kaže Budimka Đukić iz Podujeva.

Od kada je uvedena naknada od 8.500 inara za raseljena lica van područja Kosova i Metohije, kažu, nijednom, im nije uvećana.

"U opštini Podujevo mi je ostao dvosoban, stan od sedamdeset kvadrata. Majka prima penziju, da nije majke da nema te penzije ja ne bi mogao da opstanem", kaže Filip Đukić iz Podujeva.

Podstanarski živi i porodica Doknić, bilo je dana kada nisu imali ni za hleb ali to, kažu, niko nije znao. Stan u Podujevu nisu prodali, a da se vrate ne mogu.

"Pored našeg stana sad stanujemo, plaćamo kiriju, teško opstajemo", kaže nežana Doknić iz Podujeva.

Sa dvoje dece i kirijom bore se i Milenkovići iz Uroševca.

"Nadam se da će država ili opština ili bilo ko da pomogne na neki način sve nas koji smo ostali bez kuća, bez krova nad glavom", kaže Bojan Milenković iz Uroševca.

Od kada su Maljevići iz Donje Dubnice, ostali bez kuće i imanja, žive u oronuloj školskoj zgradi, u Kosaničkoj Rači.

"Imovinu su sve uzurpirali, koriste, podelili su međusobno, rade. Voće počupali, kuću srušili i nema ništa", kaže Biljana Maljević iz Donje Dubnice-Podujevo..

"Oni imaju takvu neku strategiju da sve to što je bilo naše i gledaju da maksimalno unište", priča oško Maljević iz Donje Dubnice-Podujevo.

Teško žive raseljena lica ali i meštani Kuršumlije, jer nije lako doći do posla u manjem mestu. Nema ni većih marketa, a nemaju nijedan tržni centar, najbliži je u Nišu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mihailovic

    4. novembar 2023 | 22:41

    Tuga,24 godine NATO EU USA albanske OVK ropstva na svojoj zemlji juznoj Srbiji Kosovo i Metohiji. Duboki naklon pokojnom legalnom predsedniku Srbije koji je jedini imao srca da brani i odbrani juznu Srbiju Kosovo i Metohiju ali ga skinuse oni koji su pradali veru za veceru i za saku dolara. Tuga da Srbija kao drzava nije odbranila svoj narod na svojoj zemlji,nije ni odbranila teritoriju juzne Srbije Kosovo i Metohije vec dozvolila da korak po korak u Briselu daju se drzavni atributi albanskoj OVK (vojska,policija,granicne kontrole,upravne vlasti). Najgore je da se ovom ratnom zlocinu NATO EU USA voj noj okupaciji nevidi kraja a vlast Srbije prioritira gradnju centralne Srbije a Kosovo i Metohiju ostavili po strani kao da se nalazi u Africi a ne da je neotudjivi deo teritorije drzave Srbije.(USTAV SRBIJE ). Hej 24 godine okupacije juzne Srbije Kosovo i Metohije a mi imamo redovne izbore kao da je normalna situacija u (okrnjenoj )Srbiji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA