≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Aranžman u Ivanjici na nivou Hurgade: Šta je s cenama ekskurzija? Komentar o dnevnicama učitelja pokrenuo buru

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na društvenim mrežama povela se strašna polemika oko cena aranžmana

  • 9
Ekskurzija cene Foto: Shutterstock

Da li su školske ekskurzije preskupe - tema je oko koje se raspravljaju roditelji nakon informacije da jedna osnovna škola vodi svoje đake na sedmodnevnu ekskurziju u Ivanjicu za cenu od 32.300 dinara. Ova informacija izazvala je opštu polemiku na društvenim mrežama.

Osim cene ekskurzije, dnevnica učitelja iznosi 720 dinara i kada se pomnoži sa sedam dana, koliko i traje ovo putovanje, ukupan iznos za ekskurziju koji svaki roditelj mora da plati je 37.340 dinara.

"Malo ili mnogo ili realno?", otvorio je neku polemiku na Tviteru.

Pojedini korisnici smatraju da su dnevnice učiteljima previsoke, dok sa druge strane ima i onih koji misle da je to malo novca za toliku odgovornost.

- Sramna dnevnica;

- Za odeljenje od 20 učenika učitelj inkasira 100.000 dinara za sedam dana?

- Dnevnica učitelja - 720 dinara. Dnevnica fizikalca - 7.000 dinara. Malo, mnogo, realno, nije ni bitno, tržište određuje cenu. Lično mislim da je premalo i da je cena učitelja više odraz korumpiranosti sindikata nego realne tržišne vrednosti - napisao je neko.

Ima roditelja koji ovo smatraju bezobrazlukom, pa i ne puštaju svoju decu na putovanje jer je rekreativna ekskurzija na Zlatiboru za šest noći u "hotelu koji se raspada" bila 39.000 dinara. - "simbolično" - napisala je jedna mama, koja smatra da su samo dnevnice učitelja jeftine, a sve ostalo preskupo.

Osim oko cene, ljudi su se začudili i upitali "Šta će deca da rade sedam dana u Ivanjici" aludirajući na to da ovaj grad ne može da "zabavi" decu toliko dana.

Neko je napisao da je sam aranžmanje na nivou Hurgade, šest noćenja i da je to bezobrazluk. 

- S obzirom na to da je Ivanjica u Švajcarskoj, u srcu Alpa, da pruža nezaboravan ugođaj i ima hiljade zanimljivosti i nije mnogo - komentariosao je neko ironično.

Ima i onih koji odbijaju ovakva putovanja pa su škole prinuđene da otkažu ekskurziju.

Tako je putovanje u Beč, tri noćenja sa doručkom po ceni od 370 otkazano, jer na tu sumu treba dodatno platiti 50 evra ulaznice što bi ukupno bilo 420 evra i plaćanje na rate nije moguće.

Osnovna škola u Karaburmi organizovala je putovanje na Divčibare sa pet noćenja po ceni od 39.500 hiljada.

- Pet noćenja. Nula se prijavilo, sad čekamo novu ponudu. - napisala je korisnica.

Ni ekskurzije koje organizuju vrtići ne zaostaju kada su u pitanju cene. Tako je jedna mama ispričala za Telegraf.rs da njeno trogodišnje dete ide na ekskurziju u Aranđelovac. Pet noćenja, svi obrici za 39.000 dinara. Ono što je nju začudilo je što se ne navodi šta će deca raditi na tom putovanju i kako će im biti ispunjeni dani po ovoj "paprenoj ceni".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Škola

    3. novembar 2023 | 20:36

    Prvo to nisu ekskurzije, već rekreativne nastave, škole u prirodi ili nekakvi kampovi. I u moje vreme bilo je skupo i nismo svi išli, nije bilo obavezno . A ekskurzije u osnovnoj školi su 1,2 ili 3 dana samo kod osmog razreda. Cena zavisi od ponude agencije i broja prijavljenih, obično agencije imaju visoke cene. Takodje nije obavezno i moranje ići. Ali što se tiče dnevnica za nastavnike, nema tih para za koje bi vodili pojedinu decu bilo gde, a pogotovu na putovanje koje je višednevno. Tako da mogu slobodno sa roditeljima ići u Hurgadu, Beč, Milano... Srećan put!

  • Dragan

    3. novembar 2023 | 18:51

    Još samo da mi je znati zašto roditelji plaćaju dnevnice učiteljiđa i nastavnicima. Njima poslodavac treba da plati dnevnicu. Isto je i sa knjigama, uzimaju profit od kleta i logosa a sve to ide po ledjika dece i roditelja. S obzirom da po zakonu nastavničko veće bira udžbenike, isto tako po zakonu su dužni damizaberu najjeftinije udžbenike koji su prihvaćeni u Ministarstvu obrazovanja a ne one gde imaju novčane nadoknade.

  • ma bas

    3. novembar 2023 | 18:48

    ako su ekskurzije deo nastave, dnevnice treba da plati skola.ako nisu, onda sve treba da bude dogovor roditelja i nastavnika.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA