Vreme čitanja: oko 2 min.

Škola u Subotici zabranila mobilne telefone čak i na odmoru: Đaci smeju da ih koriste samo u ovom slučaju

Vreme čitanja: oko 2 min.

Đaci mogu da koriste mobilne telefone po dogovoru sa učiteljicom ili nastavnicom

  • 1
Deca se igraju sa mobilnim telefonima, škola, mobilni, društvene mreže, zavisnost, internet Foto: Pixabay

U OŠ "Sveti Sava" u Subotici mobilni telefoni su zabranjeni. Očekuje se da će to doprineti da đaci bolje uče, više se druže, a da manje budu izloženi digitalnom nasilju, prenosi RTV.

U OŠ "Sveti Sava" u Subotici od 1. novembra zabranjeno je korišćenje mobilnih telefona na času, u hodnicima ili školskom dvorištu tokom odmora. Ova odluka uneta je u akt škole kojim se određuju pravila ponašanja, a inicijativu nastavnika i učitelja podržali su i roditelji i đaci.

- Kao predsednik Učeničkog parlamenta sasvim sam saglasna s ovom zabranom. Smatram da će deca na ovaj način više da razvijaju empatiju, da se druže i da nauče, da se više fokusiraju na školu kada shvate da su tu da uče, a ne da koriste mobilne telefone - kaže Azra Lipović, učenica 8-b razreda u OŠ "Sveti Sava" u Subotici, predsednica Đačkog parlamenta.

Isti stav ima i njena drugarica iz razreda.

- Ja nosim telefon u školu i dalje zbog privatnih razloga, ali navikla sam se da ga ne koristim tokom nastave. Više pričamo i šetamo se u dvorištu i oko škole. Vidim da se sada mnogo više nas koncentriše na nastavu - kaže Nataša Saulić, učenica 8-b razreda u OŠ "Sveti Sava" u Subotici

Đaci mogu da koriste mobilne telefone po dogovoru sa učiteljicom ili nastavnicom u slučaju da se njima služe zbog učenja, a dozvoljeni su i ruskoj deci za prevod gradiva. Zabrana je uvedena sa ciljem sprečavanja njihove zloupotrebe.

- Bili su česti slučajevi elektronskog nasilja tako da se ja nadam da će oni sada, kada su ohrabreni da prijavljuju već upotrebu mobilnih telefona u dvorištu škole ili u hodnicima, smelije prijavljivati zloupotrebe u smislu nedozvoljenog fotografisanja, zlostavljanja putem društvenih mreža i slično - kaže Aleksandra Jovičić, nastavnica hemije u OŠ "Sveti Sava" u Subotici.

Đaci na 1. času odlažu mobilne telefone u kutije koje učiteljice, nastavnice ili direktor škole odlažu u orman u zbornici i tu ostaju zaključani tokom trajanja nastave, a na zadnjem času im ih vraćaju.

- Očekujemo da ova zabrana doprinese povećanju koncentracije dece na časovima pri obradi nastavnih jedinica. Pored toga, da se tokom školskih odmora više druže i bolje socijalizaciju. Kao treći, a izuzetno važan razlog, je očekivanje da dođe do smanjenja zloupotrebe mobilnih telefona. Tu mislim na snimanje i fotografisanje kako njih međusobno tako i nastavnog osoblja, sa ciljem ismevanja, nipodaštavanja i vređanja, što se ranije dešavalo - objašnjava Miroslav Cicmil, direktor OŠ "Sveti Sava" u Subotici.

OŠ "Sveti Sava" zabranu mobilnih telefona uvela je po ugledu na OŠ "Vuk Karadžić" iz Bajmoka i OŠ "Kizur Ištvan" iz Subotice, koje u tom pogledu imaju samo pozitivna iskustva. Kao argument više za svoju odluku, oni potsećaju da je Francuska još 2018. godine zabranila upotrebu mobilnih telefona u svim školama, a Holandija najavljuje da će isto učiniti od 2024. godine.

(Telegrf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA