Vreme čitanja: oko 2 min.

Priča o promrzlom mačetu, gimnazijalkama i humanoj ženi: Ovako je mala Ruža dobila svoj dom

Vreme čitanja: oko 2 min.

Biljana Pipović ističe da je neizmerno ponosna na svoje učenice

  • 1

Dvorište Gimnazije "Stevan Jakovljević" u Vlasotincu postalo je, nažalost, mesto okupljanja napuštenih pasa, koji se često vraćaju, jer ih gimnazijalci svojom užinom hrane i brinu o njima. Nedavno je u tom dvorištu ostavljeno mače. Gladno i promrzlo, sigurno ne bi preživelo da se o njemu nisu brinule učenice Milica i Marta.

Objavu o promrzlom mačetu podelile su gimnzijalke na društvenim mrežama, uz pomoć profesorke Biljane Pipović, nadajući se da će neko poželeti da udomi bespomoćno biće. To se i desilo! Maja Jovanović je videla objavu i po mraku i kiši, uz Miličinu pomoć pronašla i zbrinula mače koje je dobilo ime Ruža, prenosi Jugmedia.

Biljana Pipović ističe da je neizmerno ponosna na svoje učenice, jer se ona sama stalno trudi da svojim učenicima prenese ideju o poštovanju života na planeti Zemlji kroz poštovanje životinja i prirode, ali i da ih informiše i edukuje o pozitivnim aspektima brige za živi svet, da kod njih razvija empatiju prema životinjama, njihovom bolu, patnji i potrebama, ali i zdrave navike u ishrani.

- Smatram da je zaštita životinja izuzetno važna jer svi životi zaslužuju adekvatnu brigu. Važno je edukovati ljude o zaštiti životinja i podsticati ih da donose održive izbore u vezi sa životinjskim proizvodima i uslugama. Kroz zajedničke napore stvaramo bolji svet za sve životinje. Udomljavanje životinja je važno, jer im pruža dom, ljubav i brigu koju zaslužuju. Takođe, udomljavanjem pomažemo smanjenju broja napuštenih životinja i dajemo im drugu šansu za srećan život - izjavila je Milica Petković.

Nasilno ponašanje prema životinjama već dugo je poznato kao indikator opasne psihopatologije koja se ne odnosi samo na životinje. Svako ko je stekao naviku gledanja na život bilo kojeg živog bića kao bezvrednog, u opasnosti je da dođe na ideju da su ljudski životi takođe bezvredni.

- Poznata je izreka da je čovekov najbolji prijatelj životinja. Mnoge životinje su zaštićene, ljudi ih čuvaju kao kućne ljubimce, obezbeđujući im dovoljno hrane i vode. Nažalost, veliki broj životinja je napušteno, bez doma i bez svog domaćina.Problem napuštenih i ostavljenih životinja je veliki, i veći nego što mi kao građani mislimo. Potrebno je podići svest da životinje nisu igračke i da im je potrebna briga i pažnja isto koliko i svakom drugom živom biću. Udomljavanje životinja je u poslednjih nekoliko godina opalo i problem napuštenih životinja se samo povećava - ističe Marta Stamenković

Već sutradan Milica i Marta su stupile u kontakt sa Majom Jovanović i posetile Ružu u njenom novom domu, gde su joj odnele hranu za početak života u novom domu. One su se uverile da će mala Ruža biti mažena i voljena.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tiki

    9. novembar 2023 | 12:35

    Hvala Bogu da čovek može da pročita neku normalnu vest! Bravo devojčice!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA