≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

U ovom delu Evrope noćas i do -30°C: Preti li polarni talas i Srbiji?

Vreme čitanja: oko 4 min.

Narednih dana temperature nalik prolećnom, a zahlađenje stiže već u sredu

  • 0
Oluja Oto, Skandinavija Foto: Tanjug/AP

Veći deo Evrope ove jeseni beleži ekstremno visoke temperature, a u mnogim predelima kontinenta ovo će biti i najtoplija jesen ikada. Slična situacija je i u Srbiji.

Vrlo toplo vreme i dalje se nastavlja na jugu Evrope, a na istočnom Mediteranu vlada i pravo leto, pa su temperature od juga Italije i Siclije preko juga Grčke i Krita do juga Turske i Kipra prave letnje, uz vrednosti iznad 25°C, a uz temperature mora od 22 do 25°C kupanje je idealno kao da je početak tople jeseni. Takvo vreme u ovim predelima očekuje se i tokom većeg dela sledeće sedmice.

Istovremeno, ovogodišnja jesen na krajnjem severu Evrope je i više nego hladna, uz prave zimske uslove, obilni sneg, neretko prave polarne temperature.

I dok su temperature na jugu Evrope, na našem području i na Mediteranu neretko ove jeseni i deset stepeni više od proseka, na severu Skandinavije su deset i više stepeni ispod proseka, a takvo je stanje i ovih dana.

Veći deo Evrope od početka novembra su pod ciklonskom aktivnošću sa Atlantika, uz dotok vrlo toplog vazduha sa juga, dok se istovremeno krajnji sever kontinenta nalazi u hladnom sektoru ciklona, uz dotok ledenog vazduha iz polarnih prodora.

Već danima temperature na severu Norveške, Finske, Švedske i Rusije padaju i ispod -10°C, a noću se spuštaju i do -30°C, uz obilni sneg.

Trenutne temperature vazduha Foto: Meteociel

Jezgro ledenog vazduha nalazi se unutar kopna severnog dela Skandinavije i iznad Laponije, dok nešto toplije uz priobalne predele, zbog efekta toplije morske struje, ali je čak i u tim predelima ledeno za ovo doba godine, uz temperature ispod 0°C, a u Murmansku, koji se nalazi u priobalnom delu Barencevog mora na severozapadu Rusije je i do -20°C.

Trenutne temperature vazduha Foto: Meteociel

U noći pred nama nad Laponijom se očekuje ledeno, uz temperature i do -30°C, a najhladnije će biti u pograničnom delu Švedske, Norveške i Finske, odnosno unutar severnog dela Skandinavije.

Oluja Oto, Skandinavija Foto: Tanjug/AP

Južni deo Skandinavije pod uticajem je toplijeg okeanskog vazduha, uz temperature oko 5°C, pa Oslo, Helsinki i Stokholm beleže znatno ugodnije i prijantije temperature u odnosu na severni deo Skandinavije.

Ovih dana cikloni sa Atlantika i Mediterana doneli su obilne snežne padavine i hladno vreme i višim predelima Alpa, a sneg i temperature ispod 0°C okovali su područja od juga Švajcarske i severa Italije do zapada Austrije, a sneg u ovim predelima pada i ove večeri.

Kada je reč o Srbiji, mi se nalazimo i više nego daleko od ovog polarnog vazduha. Čak se narednih dana očekuje i više nego toplije, uz vreme nalik prolećnom, jer će sa juga uslediti prodor toplije vazdušne mase, odnosno sa Mediterana, pa će maksimalna temperatura u ponedeljak biti preko 15°C, a u utorak i do 20°C.

Prosek maksimalne temperature za ovaj deo novembra je od 9 do 12°C.

Sreda će doneti prodor hladnog fronta iz oblasti Alpa i vlažan okeanski vazduh sa kišom, a temperatura će biti u padu na vrednosti 10 do 15°C, u Beogradu na 12°C, a nešto toplije biće na jugu.

U četvrtak ponovo sledi kratkotrajna stabilizacija vremena, a uz sunčano vreme temperature će biti oko 15°C.

U petak i za vikend Srbija će biti pod uticajem sekundarnog ciklona, koji će odmaknuti na istok, pa se uz prodor hladnog fronta sa severa očekuje i prodor osetno hladnije vazdušne mase.

Vremenska Prognoza Foto: Nikola Anđić

U petak i za vikend biće oblačno i osetno hladnije sa kišom, u brdsko-planisnkim predelima sa snegom, uz formiranje snežnog pokrivača.

Očekuje se i jak severozapadni vetar.

Očekuje se jače zahlađenje i maksimalna temperatura biće od 8 do 12°C, u Beogradu do 10°C, a u nedelju još hladnije, uz temperature od 5 do 10°C, ali se više očekuje i suvo. Obilnije padavine očekuju se tokom petka.

Zahlađenje će biti uslovljeno prodorom hladnijeg vazduha sa severa i uz Skandinavije, ali i pored jačeg zahlađenja, ono će biti u blažem obliku u odnosu na sever, odnosno hladna vazdušna masa doći će do našeg područja u blažem obliku i doneti pravo jesenje nižim, a zimsko vreme višim predelima, iako je po koja pahulja u noćnim i jutarnjim časovima ponegde tokom vikenda moguća i u nižim predelima južne, centralne i zapadne Srbije.

Glavnina prodora ledenog vazduha iz polarnih predela i sa severa Skandinavije i Rusije očekuje se istočnije od nas, odnosno preko zapada Rusije, Ukrajine i Karpata do Crnog mora, uz temperature ispod 0°C i na zapadu Rusije.

Prema trenutnim prognozama nakon 20. novembra u Srbiji se očekuje stabilnije i prohladno vreme, uz temperature u skladu sa kalendarom i kretaće se od 0 do 5°C ujutro i od 5 do 10°C, tokom dana, potom u porastu na vrednosti od 8 do 12°C.

Dakle, iako nas nakon otopljenja i prolećnog vremena koje nas očekuje početkom sedmice pred nama, očekuje zahlađenje i vreme u skladu sa kalendarom, nema opasnosti da će Srbiju do kraja novembra zahvatiti polarni talas sa severa Skandinavije, tako da će on biti rezervisan za sever i istok kontinenta, a vreme kod nas biće u skladu sa pravim jesenjim vrednostima.

(Telegraf.rs)

Video: Ovaj Srbin je osvojio Severni pol: Stigao čak do nulte tačke, pa istorijski postavio srpsku zastavu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA