Vreme čitanja: oko 2 min.

Deda Vuletov 100. rođendan povod za izgradnju crkve: Meštani sela kod Aleksinca osmislili genijalnu akciju

Vreme čitanja: oko 2 min.

Raduje se i on da mesto u kome je proveo životni vek konačno dobije svetinju

  • 0
Žena, crkva, molitva Foto: Shutterstock

Meštani sela Bankovca, jednog od 72 naselja aleksinačke opštine, ujedinili su se u veri i želji da u svom naselju konačno dobiju crkvu. Na inicijativu meštana i grejačkog paroha odlučili su da prikupljanje sredstava započnu 18. novembra, na proslavi stotog rođendana najstarijeg meštanina sela Vukašina Mladenovića, deda Vuleta, prenosi alpress.rs.

Ideja je da se hram podigne u blizini svetog kamena gde se meštani od davnina okupljaju i proslavljaju praznik Svetog cara Konstantina i carice Jelene, kojima će biti posvećena crkva. Za sada je ova lepa priča sa juga opštine uspela da ujedini sadašnje meštane sela, ali i bivše stanovnike i one čiji koreni potiču iz Bankovca.

- Pozvali smo veliki broj ljudi, pogotovo one koji imaju veze sa selom i svi su se odazvali. Potvrdili su dolazak i raduju se inicijativi da napravimo crkvu. Što se tiče meštana sela, iako selo nije mnogo veliko, sve porodice i svi ljudi iz sela su uključeni i na neki način nas je ovo sakupilo na jedno mesto. Donosi slogu i jedinstvo. Svi zajedno, mnogo brzo i lepo napredujemo što se tiče izgradnje crkve - kaže meštanin Bankovca Filip Klain.

A i deda Vule je sa oduševljenjem prihvatio ideju. Raduje se i on da mesto u kome je proveo životni vek konačno dobije svetinju i da i on sam u tome može da učestvuje. Iako već u godinama, rado meštanima prenosi priče iz prošlih vremena kojih se dobro seća.

- Prenosio nam je i priče odakle i kako je taj sveti kamen gde su naši preci slavili slavu. Pre nekoliko dana sam bio do njega i on me pita: ‘Je l’ će da bude crkva?’, kažem: ‘Hoće, deda Vule!’. On se raduje i stalno pričamo na tu temu. Poslednjih godina je već slab. Dolazi do mesta gde slavimo. Čak i kada mi mlađi nismo mogli, on je dolazio - kaže Filip.

O velikim praznicima ili na nedeljnu liturgiju Bankovčani moraju da prelaze nekoliko kilometara do najbliže crkve Vaznesenja Gospodnjeg u Grejaču. On kaže da to predstavlja problem starijim meštanima i ističe koliko je važno da svako naselje ima svoju crkvu gde će se vernici okupljati na svetkovinama.

- Svakog Božića, Vaskrsa, tim većim praznicima, odlazimo do crkve. Nije baš blizu pogotovo za stare meštane da idu pešaka jer nemamo autobusku liniju do Grejača. Značilo bi nama da imamo crkvu. Mi smo malo selo, ali na neki način bismo mogli da obeležimo neke bitne praznike. Pogotovo praznik koji je posvećen caru Konstantinu i carici Jeleni - pojašnjava Klain i dodaje da u skladu sa mogućnostima žele da izgrade skroman hram, te da se nadaju da će za izgradnju, tačnije grube radove, biti dovoljno između milion i milion i po dinara.

Na deda Vuletov rođendan tačno u podne Bankovčani će se okupiti kod svetog kamena, gde su se i u stara vremena okupljali stanovnici ovog sela. Ostaje nada da će u neko skorije vreme na ovom mestu biti podignuta crkva i da će se među meštanima na prvoj liturgiji naći i deda Vule.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA