Vreme čitanja: oko 3 min.

Korona nastavlja da mutira, lekari poručuju: "Ne lečite se kod kuće"! Ovo su svi simptomi

Vreme čitanja: oko 3 min.

Stručnjaci smatraju da je mutacija pirole koja se pojavila letos zapravo JN.1 i koja je veći izazov za imuni sistem

  • 8
Prehlada, bolesna devojka, maska, korona virus kovid 19 Foto: Shutterstock, RTS

U poslednjih sedam dana na kovid je pozitivno 3.584 testiranih, a prema rečima lekara u našoj zemlji dominantan je soj Eris. Ipak, kako korona nastavlja da mutira, pojedini svetski stručnjaci upozoravaju da su se pojavila dva nova soja koja daju simtome groznice, kašlja,  umora, začepljenosti ili curenja iz nosa.

Takođe, može se javiti i dijareja, glavobolja i bolovi u mišićima. Lekari smatraju da su ova dva nova soja korone naslednici prethodnih - erisa i pirole o kojima je kod nas najviše bilo reči do sada.

Zbog toga je svetska zdravstvena organizacija (SZO) izdala novi vodič i smernice za pacijente koji boluju od korona virusa, kao i za lekare koji će ih lečiti.

Kako ih razlikovati

HV.1 soj daje groznicu, kašalj, umor, začepljenost nosa ili curenje iz nosa, dok JN.1 takođe izaziva ove simptome, ali ovaj soj takođe može izazvati dijareju i glavobolju.

 Iako su klinički oblici kovida koji se sada javljaju blaži, direktor Klinike za kardiovaskularne bolesti UKC Niš doc.dr Tomislav Kostić, kaže da su simptomi, iako najčešće izraženi kod ljudi koji su hroničnu bolesnici, mogu se javiti i kod mlađih ljudi.

- Sam kovid dovodi do oštećenja sistema i organa. Nisu samo zahvaćena pluća, nego i ostali organi a između ostalog i kardiovaskularni sistem. U toj akutnoj fazi kovida, može se kod određenog broja pacijenata javiti poremećaj srčanog ritma, poremećaj na nivou samog srca, i još neki problemi... Može doći do sindroma hroničnog umora kao i poremećaja srčanog ritma u vidu nekih aritmija. Takođe javlja se i zapaljenje srčane maramice, ali i još neke tegobe kod određenog broja pacijenata - kaže dr Kostić.

Stručnjaci smatraju da je mutacija pirole koja se pojavila letos zapravo JN.1 i koja je veći izazov za imuni sistem. Lekari kažu da ovaj soj nije opasniji od drugih, ali da osoba koja je imala infekciju kada dođe u kontakt sa JN.1 opet će da oboli. Međutim, to neće biti teža bolest ali biće trajnija. Imuni sistem će se boriti nekoliko dana duže što znači da će osoba dugo biti na bolovanju.

Infektolog, doc.dr Aleksandar Ranković sa Klinike sa Infektivne bolesti UKC Niš objasnio je nedavno za Telegraf.rs da se simptomi ovog soja ne razlikuju drastično od simptoma prethodnih varijanti ovog virusa.

- U retkim slučajevima, znatno ređe nego kod prethodnih sojeva, pored svih navedenih tegoba mogu se javiti i teži simptomi koji su uglavnom u vidu upale donjih disajnih puteva, upale pluća, otežanog disanja, nedostatka vazduha, bolova u grudima... Ali oni se javljaju uglavnom kod pacijenata koji već imaju druge hronične bolesti. Većina pacijenata se izleči ambulantnim tretmanom, antivirusnom, simptomatskom i polivitaminskom terapijom. Ređa je potreba za hospitalizacijom - kaže dr Ranković.

Ne lečite se kod kuće!

Lekari savetuju da se ne treba lečiti kod kuće već je najbolji savet otići izabranom lekaru kako bi se tačno utvrdilo o kakvoj se infekciji radi kako bi pacijent dobio adekvatnu terapiju.

Prof.dr Milorad Jerkan kaže da može doći do ukrštanja infekcija i da je zbog toga lečenje antibioticima na svoju ruku pogrešan potez.

Antibiotici se koriste samo za bakterijske infekcije i kaže da iz tog razloga oni ne mogu pomoći u borbi protiv korone.

-Potrebno je mirovanje i odgovarajuća terapija koju će vam prepisati vaš lekar. U ovom periodu imamo uglavnom oslabljen imunitet, te je naš organizam podložniji infekcijama - kaže prof.dr Milorad Jerkan, direktor DZ Niš.

Zato lekari savetuju da nikako ne uzimamo antibiotike na svoju ruku, već da posetimo izabranog lekara koji će nam na vreme uspostaviti dijagnozu kako bismo mogli da počnemo sa odgovarajućim lečenjem lečenjem.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jelena

    17. novembar 2023 | 21:18

    A do izabranog lekara ni u ludilu ne možete stici. Juče dam otišla u Medi grup u Pariske komune br 26. Čekala na prijem kod dr u podrumu bez grejanja, bez stolica, ali sam zato od promaje poplavela. Normalno, danas sam bolesnija nego juče, ali je važno da su oni pare uzeli!!!!

  • srb

    17. novembar 2023 | 21:21

    Kako da ne

  • Mile

    17. novembar 2023 | 23:31

    A gde da se lečimo ako ne kući....u kafani?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA