• 10
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Korona i druge infekcije: Ovo su razlozi zbog kojih ne bi trebalo da se lečite sami kod kuće

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Korona virus: Ako osetite simptome javite se lekaru, ne lečite se sami

 • 10
Kina, kovid, korona virus

Foto: Tanjug/AP

Brojevi zaraženih koronom su u laganom porastu, ali prema rečima lekara nema razloga za brigu, jer su simptomi sada znanto lakši nego inače.

Ipak, uprkos tome u riziku mogu biti pacijenti sa pridruženim bolestima, oni sa slabijim imunitetom, ali može doći i do miksovanih infekcija.

Lekari savetuju da se ne treba lečiti kod kuće već je najvolji savet otići izabranom lekaru kako bi se tačno utvrdilo o kakvoj se infekciji radi kako bi pacijent dobio adekvatnu terapiju.

Od simptoma, sada se može javiti curenje iz nosa, blaga temperatura, bolovi u grlu, kijavica...

Može doći do miksovane infekcije

Jedan od prvih razloga zbog kojeg ne treba da se lečite sami je mogućnost pojave miksovane infekcije.

Kada imate simptome, važno je znati da je lečenje antibioticima na svoju ruku potpuno pogrešno. Ako se radi o virusnoj infekciji, onda vam antibiotici neće pomoći, jer se oni koriste samo za bakterijske infekcije.

Jedini način da utvrdite koju vrstu infekcije imate je da uradite analizu krvne slike da bi ustanovili da li se radi o virusnoj ili bakteriskoj infekciji. Ako doktori ustanove da je u pitanju virusna uslediće testiranje na kovid, ili jednostavno prepisaće vam lečenje sedam dana, koliko je i potrebno.

Prof.dr Milorad Jerkan kaže da može doći do ukrštanja infekcija, i da ne bi trebalo uzimati lekove na svoju ruku.

-Potrebno je mirovanje i odgovarajuća terapija koju će vam prepisati vaš lekar.U ovom periodu imamo uglavnom oslabljen imunitet, te je naš organizam podložniji infekcijama - kaže profesor Jerkan.

Korona i srce

Onaj ko je preležao korona virus sigurno je i tokom bolesti, ali i mesecima nakon oporavka osećao razne posledice, a najčešće ubrzan rad srca i hroničan umor.

Lekari apeluju da se nakon zaražavanja treba postepeno vraćati normlanim aktivnostima, ne treba odmah krenuti sa fizičkom aktivnošću, a u akutnoj fazi je potrebno mirovanje, te za vraćanje punom obimu treninga neophodna je adekvatna procena.

Iako su klinički oblici kovida koji se sada javljaju blaži, direktor Klinike za kardiovaskularne bolesti UKC Niš doc.dr Tomislav Kostić, kaže da se ovi simptomi, iako najčešće izraženi kod ljudi koji su hroničnu bolesnici, mogu se javiti i kod mlađih ljudi.

- Sam kovid dovodi do oštećenja sistema i organa. Nisu samo zahvaćena pluća, nego i ostali organi a između ostalog i kardiovaskularni sistem. U toj akutnoj fazi kovida, može se kod određenog broja pacijenata javiti poremećaj srčanog ritma, poremećaj na nivou samog srca, i još neki problemi... Može doći do sindroma hroničnog umora kao i poremećaja srčanog ritma u vidu nekih aritmija. Takođe javlja se i zapaljenje srčane maramice, ali i još neke tegobe kod određenog broja pacijenata - kaže dr Kostić.

Kod mlađe populacije posle preležane korone česta je upala sčanog mišića i srčane kese. U zavisnosti od stanja pacijenta i težine bolesti, zavisi i povratak u normalu. Lekari procenjuju da je za to potrebno najviše tri meseca, bez obzira na to što je sada kovid blaži i lakši savetuju opreznost.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • haj

  22. septembar 2023 | 08:34

  svi koji su primili vakcinu oseča ju se loše

 • Mile

  22. septembar 2023 | 10:36

  Koliko je napredovala medicina govori podatak da nema zdravog coveka na planeti vise

 • Maja

  22. septembar 2023 | 07:42

  Razlog ne lecenja kod kuce je bolovanje ili opravdanje za skolu...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA