Vreme čitanja: oko 2 min.

Panik taster spasio život baki u Trsteniku: Kad najstarijima pozli, spas je na jedan "klik"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Panik taster kod najstarijih i ugroženih prvi put se u praksi primenjuje na području Srbije

  • 3

Trsteničanka (92) iz sela Medveđe bila je sama u kući kada joj je naglo pozlilo. Pritisla je panik taster, umrežen sa njenom gerontodomaćicom, koja je odmah pozvala Hitnu pomoć. Taj poziv joj je spasao život i jedan je od mnogih, koji je na teritoriji Trstenika, Brusa i Prijepolja pokazao sve prednosti ove inovativne usluge, za sada, uvedene u 30 staračkih domaćinstava, navode Novosti.

Panik taster kod najstarijih i ugroženih prvi put se u praksi primenjuje na području Srbije, a cilj je da svuda zaživi. Iskustva gerontodomaćica bila su presudna da dva udruženja, "Ženska inicijativa" iz Trstenika i "Evrokontakt" iz Kruševca, dobiju podršku EU i Ministarstva za evropske integracije za pilot - projekat.

- Taster je povezan sa našim monitoring centrom, koji preusmerava poziv do gerontodomaćice, a ukoliko ona nije dostupna, do koordinatora usluge za određenu opštinu - predočava Vesna Milosavljević, predsednica Udruženja "Ženska inicijativa Trstenik". To znači da se brzo alarmiraju hitna pomoć ili druge potrebne službe.

Korisnici usluga svedoče da im je važno što ne moraju da koriste mobilni telefon, u imeniku traže i okreću brojeve, već samo jednim pritiskom na taster, dobijaju pomoć. Hipotetički, mogu biti i u takvom zdravstvenom stanju da ne mogu da objasne šta im se dešava.

Gerontodomaćice kod korisnika provedu po dva sata, tri puta nedeljno, ali im je potrebno da kontaktiraju sa nekim brzo, ukoliko dođe do pada ili im se pogorša zdravstveno stanje, mimo naznačenog perioda - napominje Nenad Krstić iz "Evrokontakta".

Projekat "Unapređenje usluge Pomoć u kući za stare, korišćenjem nove komunikacione opreme", koji relaizuju dva udruženja nastaviće dalje da se razvija, napominju autori.

- Imali smo i pozive u trenucima uznemirenja, kada je nestajala struja, kada su bile nepogode ovog leta - objašnjava Milenković, dodajući da se test - period upotrebe ovih uređaja koristi i kako bi se usavršio sistem.

Boravak gerontomaćica u domovima kod starih i bolesnih jeste značajan, ali je vremenski ograničen, a potreba za podrškom postoji 24 sata.

(Telegraf.rs)

Video: Baka Nevenka, koju je ćerka napustila, dobila najlepše iznenađenje za rođendan

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bravo

    24. novembar 2023 | 23:30

    Odličan projekat.Vredno ulaganja.Bravo.Uvesti i za dijabeticare kod velikog pada secera ispod 3 usled insulina, kada padaju u komu jer ne mogu da gutaju i unesu slatko sami, ali osete da im treba pomoc.

  • Danijel

    25. novembar 2023 | 00:12

    Nije tačno da se prvi put koristi moja baka ga koristi već 7-8 godina samo na malo drugačiji način. Pošto nemamo uslugu crvenog krsta prve pomoći sa panik tasterom kao u austriji na primer malo smo improvizovali pa smo uveli obezbeđenje u kuću a ovezbeđenje ima panik taster ... kompikovano ali efikasno...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA