Vreme čitanja: oko 3 min.

Na skriningu trbušne aorte u 3 grada otkriveno 30 aneurizmi: Pregledi se nastavljaju u Beogradu

Vreme čitanja: oko 3 min.

Broj za zakazivanje u Beogradu je 062 8308 956 od 13 do 18 sati

  • 1
Pregled trbušne aorte KCS Foto: Marko Jovanović

Od početka novog skrininga trbušne aorte aneurizma je otkrivena kod 30 osoba u tri grada - Kruševcu, Zaječaru i Novom Pazaru, a ovi preventivni pregledi se nastavljaju u Beogradu. 

Najviše pregleda obavljeno je u Kruševcu - 520, zatim u Novom Pazaru - 508 a u Zaječaru  - 160, rečeno je za Telegraf.rs.

Skrining je počeo u Beogradu, a broj za zakazivanje je 062 - 8308-956 od 13 do 18 sati.

Pregled je besplatan, i bezbolan, i trebalo bi da ga urade stariji od 50 godina i muškarci i žene.

Aneurizma trbušne aorte je hronično progresivno oboljenje koje najčešće nastaje na terenu ateroskleroze te se javlja nakon 65 godina života, češće kod muškaraca i češće kod pušača.

Podrazumeva proširenje aorte u svom trbušnom delu koje postepeno tokom godina napreduje bez simptoma, postepeno se širi da bi na kraju došlo do pucanja odnosno rupture. Smatra se da oko 80 odsto bolesnika ne preživi pucanje aorte i da mnogi i ne stignu do bolesnice. Oni koji ipak dodju do operacije imaju šansu da prežive između 50-70%. UZ to lečenje ovako komplikovanog bolesnika podrazumeva mnogo više ljudskih i finansijskih resursa.

Sa druge strane operativno lečenje blagovremeno otkrivene anerizme trbušne aorte podrazumeva rizike manje od 5% u specijalnozovanim centrima i ispod 2% zbog čega je potreba za blagovremenim otkrivanjem ove bolesti više nego jasna i opravdana. Prednost je u tome što se aneruizma trbušne aorte može otkriti jednim lakim, brzim i bezbolnim pregledom pomoću ultrazvuka, koji traje manje od 5 minuta ako se izvodi ciljano u sklopu skrininga.

Zemlje kao što su Velika Britanija, Švedska, Danska, Nemačka, imaju uveden nacionalni skrining program, čime su značajno smanjile učestalost rupture ali i smrtnost od ove bolesti.

Poslednje izdanje vodiča dobre kliničke prakse Evropskog udruženja za vaskularnu hirurgiju preporučuje skrining na AAA kod muškaraca starijih od 65 godina. Ispitivnja pokazuju da skrining na aneurizmu trbušne aorte smanjuje smrtnost od ovog oboljenja za 40% nakon 3-5 godina primene skrininga.

Shodno podacima sa kojima raspolažemo iz saradnje vaskularnih centara u Srbiji, u sedam domaćih vaskularnih centara koji izvode aortne operacije u Srbiji, tokom 2021 godini operisano je 100 rupturiranih i 450 nerupturiranih aneurizmi čime je odnos elektivnih i rupturiranih aneurizmi oko 75:25% što je značajno lošije nego u zemljama koje imaju skrining (95/5%).

Takođe učestalost osoba mlađih od 65 godina među operisanim bolesnicima u Srbiji je oko 30 odsto što je daleko više nego u ostalim zapadnoevropskim zemljama koje to prate.

Tokom pilot kampanje koja je obavljena u aprilu 2023, kod 4000 pregledanih osoba starijih od 50 godina aneurizmatsko proširenje je nađeno kod skoro 200 (5%) što je značajno više nego u drugim zemljaljama.

Ovom kampanjom je pokazano da je učestalost ove bolesti značajna kao i da je potrebno dalje nastaviti sa organizacijom preventivnih pregleda.

Imajući sve navedeno u vidu Ministarstvo zdravlja Republike Srbije u saradnji sa Klinikom za vaskularnu i endovaskularnu hirurgiju Kliničkog centra Srbije će sprovesti projekat kojim se izabrane ustanove uključuju u preventivne preglede sa ciljem da se pokaže da je ovaj program moguće organizovati bez ili uz manju pomoć tercijanog centra, ali i da se uvide svi nedostaci jednog ovako organizovanog skrining programa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mirko

    28. novembar 2023 | 13:14

    A u Leskovcu, Vranju, Prokuplju, Aleksincu .... , ....?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA