Vreme čitanja: oko 3 min.

Posle skoro metar snega, u Srbiju došlo proleće: Ako vas boli glava, ovo je razlog! Biće čak 24°C

Vreme čitanja: oko 3 min.

Fenski efekat jugozapdnog vetra biće najizraženiji u Podrinju, u Kolubarskom okrugu, na zapadu Srbije, u Beogradu i u košavskom području

  • 0
Vremenska prognoza, kiša, sneg Foto: Shutterstock

U Srbiji je danas prvi dan klimatološke zime i ona će potrajati do prvog marta kada počinje klimatološko proleće. Naša zemlja biće danas pod uticajem snažnog ciklona i u njegovom prednjem delu, uz snažna južna strujanja. Temperature će biti znatno iznad proseka za ovo doba godine, pa će današnji dan biti nalik pravom prolećnom.

Iza nas je veoma topla noć, a temperatura u Loznici i u Valjevu konstantno je rasla od 23 časa, pa se nakon ponoći nije ni spuštala ispod 20°C i to sve zahvaljujući femskom efektu južnog i jugozaapdnog vetra, koji je počeo da duva pred ponoć i uslovio nagli porast temperatura. Istovremeno, na istoku Srbije zabeležen je mraz, u Zaječaru je bio -1°C.

U svim predelima Srbije u petak se očekuje umereno do pretežno oblačno, uglavnom suvo, ali i veoma toplo i vetrovito. Kiša se očekuje uglavnom na severu i severoistoku Vojvodine i to u prvom delu dana.

Maksimalna temperatura biće od 18 do 24°C, u Beogradu do 22°C. Najtoplije biće u Podrinju i u Kolubarskom okrugi, pa će tako Valjevo i Loznica sa 23°C biti najtopliji u Srbiji i među najtoplijim u Evropi. S obzirom na to da je prosek maksimalne temperature za početak decembra od 5 do 9°C, one će prvog dana decembra biti više i za 15 stepeni od napomenutog proseka.

Danas i sutra očekuje se fenski efekat jugozapadnog vetra

U prilog veoma toplom vremenu ići će i fenski efekat jugozapdnog vetra, koji će najizraženiji biti u Podrinju, u Kolubarskom okrugu, na zapadu Srbije, u Beogradu i u košavskom području.

Veoma toplo vreme očekuje se i na planinama, a uz fenski efekat jakog, na udare i olujnog jugozapadnog vetra očekuje se intenzivno otapanje snežnog pokrivača i podizanje gornje granice snežnog pokrivača u više planine.

U petak će širom Srbije duvati veoma jak, na planinama i olujni jugozapadni vetar.

Noć ka subotu biće topla kao usred maja

Posebno toplo biće u noći između petka i subote i u subotu ujutro i to zbog fenskog efekta vetra. Tempetatura se u Podrinju, u Kolubarskom okrugu i u Beogradu neće spuštati ispod 15-16°C, a veoma toplo biće i u drugim predelima Srbije, uz temperature iznad 10°C, koje se očekuju čak i na planinama poput Zlatibora, ali u Sjenici. Ove napomenute temperature odgovaraju noćnim tokom maja.

Uticaj ciklona, uz snažna južna strujanja nastaviće se i prvog dana vikenda, uz temperature u većini predela oko 20°C. Biće oblačno, ali i dalje vetrovito.

Znatno hladnije očekuje na severu Vojvodine, gde se već do podneva očekuje pad temperatura na 8 do 10°C, dok će u isto vreme širom ostalih predela Srbije i u Beogradu biti oko 20°C. Istovremeno, obilni sneg i temperature oko 0°C očekuju se u Hrvatskoj i u Sloveniji.

Većem delu Slovenije i severozapadnim predelima Hrvatske, uključujući i Gorski Kotar, ciklon će u petak i u subotu doneti veoma obilni sneg i jak severozapadni vetar, uz vejavicu i mećavu. Očekuje se da padne od 20 do 40 centimetara snega, lokalno i više od pola metra.

Drugog dana vikenda drastično zahlađenje

U noći ka nedelji i u nedelju preko Srbije očekuje se prodor hladnog fronta iz Hrvatske, uz jak severozapadni vetar, drastično zahlađenje i kišu u nižim i sneg u brdsko-planinskim predelima. Uslova za susnežicu i sneg biće i u nižim predelima Srbije. Padavine će na putu ka Srbiji slabiti u ne očekuju se značajnije padavine nad Srbijom, a doći će brzo i do njihovog prestanka.

Maksimalna temperatura biće u nedelju od 2°C na severu Srbije do 12°C na jugu, u Beogradu do 3°C.

Prema vremenskoj prognozi, početkom sledeće sedmice biće suvo. U ponedeljak i sunčanije, ali veoma hladno, ujutro uz vedro vreme i umerem mraz u većini predela. Jutarnja temperatura biće u nizijama i ispod -5°C, naročito na severu, a na višim planinama i ispod -10°C. Maksimalna temperatura tokom dana od 0 do 4°C.

Dakle, nakon prolećnog početka decembra, uz temperature kao usred proleća, drugog dana vikenda očekuje se drastično zahlađenje, ali bez obilnijih padavina i snega poput onog u Sloveniji i u Hrvatskoj. Ipak, temperature će biti u padu i za 20 stepeni, što bi se veoma nepovoljno moglo odraziti po ljude, naročito na one sa hroničnim bolestima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA