Vreme čitanja: oko 2 min.

U ovih mesec dana lekarima se javi najveći broj dece, i to zbog petardi: NJih 9 za 10 godina ostalo bez šake

LJ. R.

Vreme čitanja: oko 2 min.

U poslednjih 10 godina samo je u Institutu za majku i dete na Novom Beogradu bilo više od stotinu pacijenata, najviše dece školskog uzrasta, koja su imala povrede zbog upotrebe pirotehničkih sredstava

  • 0
Gips povređena ruka prst prsti povreda zavoj  ruke šake šaka petarda Foto-montaža: Shutterstock

Kada vatromet ili petarda eksplodira u ruci, velike su šanse da osoba postane invalid. Česte su i povrede lica i oka. Dovoljna je sekunda nepažnje ili pogrešno korišćenje i baš tu Novu godinu nećete želeti da pamtite.

Dr Đorđe Kravljanac sa Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta "Dr Vukan Čupić" kaže da ima slučajeva kada se petarda preseče na pola, pa se onda barut pali.

"Najčešće su povrede kada eksplodira u ruci. Pokušaju da je bace, ona ne eksplodira odmah, opet je uzmu u šaku i tad se desi", dodaje Kravljanac za RTS.

U poslednjih deset godina samo je u Institutu za majku i dete na Novom Beogradu bilo više od stotinu pacijenata, najviše dece školskog uzrasta, koja su imala povrede zbog upotrebe pirotehničkih sredstava. Njih devetoro je u tom periodu ostalo bez dela šake.

Od 15. decembra do 15. januara lekarima se javi najveći broj dece, a to je i vreme kada je potražnja za pirotehničkim sredstvima najveća, kažu u prodavnicama.

Dragan Šulejić iz prodavnice pirotehnike kaže da decu informišu na više načina.

"Čak i kada dođu da kupe, pitamo ih kako koriste taj pirotehnički proizvod, jer je važno znati kako pravilno koristiti nešto. Pitam ih čak i kad su sa roditeljima, jer mi je bitno da znaju da se petarde ne drže u ruci, već se stave na zemlju i upali se fitilj", naglašava Šulejić.

Zabranjena prodaja maloletnicima

Prema Zakonu o eksplozivnim materijama, zapaljivim tečnostima i gasovima, zabranjeno je pirotehnička sredstva prodavati maloletnicima i MUP kontroliše radnje koje ih prodaju. Objekat mora da zadovolji određene uslove, firma mora da ima dozvolu, a osoblje da bude licencirano. Sve što se uveze mora da ima deklaraciju i uputstvo na kutiji.

Dragan Šulejić naglašava da deci govore da se drže uputstva.

"Bilo koji (pirotehnički) proizvod se ne drži u ruci, već se negde zabode ili veže i nema dodira sa tim onda", kaže Šulejić.

Dr Đorđe Kravljanac upozorava da se veliki broj dece povredi u prisustvu roditelja, staratelja ili neke druge starije osobe.

U toku je izrada Nacrta Zakona o eksplozivnim materijama koji bi trebalo da donese oštrije mere. Sada su kazne i do milion i po dinara.

Ali, najveća kazna nije novčana.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA