Vreme čitanja: oko 3 min.

Broj migranata koji je prošao kroz Srbiju manji za 10 odsto

LJ. R.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Popunjenost kapaciteta prihvatnih centara je ispod 75 odsto

  • 0
VUCIC CENTAR VRANJE Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Komesarka za izbeglice i migracije Srbije Nataša Stanisavljević rekla je danas za Tanjug da je u 2023. godini ukupan broj migranata koji je prošao kroz prihvatne centre u Srbiji manji za 10 odsto u odnosu na prošlu, 2022. godinu.

"U 2023. godini došlo je do smanjenja broja migranata, a ukupno je do sada prošlo oko 104.000, što je smanjenje u odnosu na 2022. godinu", rekla je Stanisavljević .

U Srbiji u prihvatnim centrima kojima rukovodi Komesarijat za izbeglice i migracije, prema rečima Stanisavljević, trenutno boravi 4.600 migranata.

"U odnosu na ukupan operativni kapacitet kojim Komesarijat raspolaže, sama popunjenost je ispod 75 odsto", istakla je Stanisavljević.

Prema njenim rečima, popunjenost ispod 75 odsto znači da prihvatni centri nisu prebukirani kao i da ima dovoljno mesta za predstojeći zimski period. "Mi smo na vreme preduzeli sve aktivnosti kako bismo bili spremni za zimski period i uopšte za zimski prihvat lica te smo dobrom organizacijom trenutno ispod kapaciteta kojima Srbija raspolaže", objasnila je ona.

Kada je reč o zemlji porekla migranata, ta se struktura u 2023. godini prema rečima Stanisavljević, nije menjala u odnosu na prošlu, 2022. godinu.

"Trenutno su najbrojniji migranti sa područja Sirije, Avganistana, Pakistana i Maroka", rekla je komesarka. Aktivnosti Ministarstva unutrašnjih poslova su, prema njenim rečima, usmerene na suzbijanje iregularnih migracija, te je shodno tome, od 27. oktobra u toku akcija MUP-a sa ciljem suzbijanja iregularnih migranata na području Vojvodine.

"Osnovan je poseban štab koji se tiče Sombora, Subotice i Kikinde. Ono što je novo jeste da su osnovani štabovi koji pokrivaju teritoriju oko granice sa Bugarskom, dakle štab koji pokriva Pirot, Bosilegrad, Dimitrovgrad i Babušnicu. Takođe, osnovan je i štab koji pokriva i teritoriju na granici sa Severnom Makedonijom u Preševu", objasnila je Stanisavljević.

Istakla je da MUP kontinuirano radi na suzbijanju iregularnih migracija u saradnji sa Komesarijatom za izbeglice i migracije sa ciljem suzbijanja dolaska iregularnih migranata, ali i garantovanjem bezbednosti građana Srbije kao i samih migranata, jer se prema njenim rečima, na taj način suzbijaju i krijumčarske bande.

"Nećemo dozvoliti krijumčarima da budu na teritoriji Srbije i nastavićemo i u narednom periodu sa tim aktivnostima", rekla je Stanisavljević.

Preko 7.500 migranata je od 27. oktobra, prema njenim rečima, policijskim akcijama dislocirano u prihvatne centre, a migrantima je obezbeđeno sve što je potrebno u prihvatnim centrima. "Apsolutno smo protiv toga da oni borave po šumama i nebezbednim teritorijama, a u tim akcijama smo našli i žene i decu koju po hladnom vremenu borave u šumama i privremenim šatorima gde su na meti krijmčara", rekla je Stanisavljević.

Dodala je i da ono što su primetili u Komesarijatu u prethodnom periodu, jeste povećan broj porodica u odnosu na 2022. godinu.

Podsetila je i da Komesarijat za izbeglice i migracije u skladu sa svim međunarodnim standardima, raspolaže sa posebnim centrima koji su opredeljeni isključivo za porodice, za maloletnike bez pratnje kao i za samce.

"Ni u jednom centru se ne može desiti da dete bude sa samcima, već postoje posebni centri koji su opredeljeni za prihvat dece bez pratnje i tu je naravno uključen matični centar za socijalni rad, kao i centri za porodice", navela je Stanisavljević.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA