Vreme čitanja: oko 1 min.

U Požarevcu obuka vojnika za dužnosti izviđača i vojnih policajaca

Vreme čitanja: oko 1 min.

ežište u obuci izviđača je na praktičnom uvežbavanju postupaka izviđačke patrole prilikom osmatranja bojišta i prikupljanja obaveštajnih podataka

  • 0
Kasarna Mija Stanimirović, Niš Vojska republike Srbije Foto: Nikola Tomić

U kasarni "General Pavle Jurišić Šturm" u Požarevcu u toku je specijalistička obuka vojnika na služenju vojnog roka generacije "septembar 2023" za izviđačke i vojnopolicijske specijalnosti.

Individualna obuka ovih vojnika traje mesec dana duže od obuke koju prolazi većina vojnika na služenju vojnog roka, zbog specifičnosti i složenosti zadataka koje izvršavaju izviđači i vojni policajci u Vojsci Srbije, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Težište u obuci izviđača je na praktičnom uvežbavanju postupaka izviđačke patrole prilikom osmatranja bojišta i prikupljanja obaveštajnih podataka, osposobljavanju za orijentaciju i kretanje „po karti“ na nepoznatom zemljištu te realizaciji gađanja iz pešadijskog naoružanja i vežbi sa minsko-eksplozivnim sredstvima.

Uporedo s njima, vojni policajci se obučavaju za primenu ovlašćenja vojne policije prilikom zaustavljanja i pregleda lica, zatim za suzbijanje kriminaliteta, kontrolu i održavanje vojnog reda i discipline, regulisanje i kontrolu vojnog putnog saobraćaja i obezbeđenje lica, značajnih vojnih objekata i naoružanja, navodi se u saopštenju.

Cilj je da vojnici, kako izviđačke tako i vojnopolicijske specijalnosti, po završetku individualne specijalističke obuke budu osposobljeni za praktičnu primenu usvojenih znanja i veština i korišćenje naoružanja i opreme na upotrebi u odgovarajućim jedinicama Vojske Srbije.

Vojnici su izuzetno motivisani da uspešno savladaju sve sadržaje obuke, a mnogi od njih će, kako se očekuje, po završetku vojnog roka postati deo profesionalnog sastava Vojske Srbije na službi u izviđačkim i vojnopolicijskim jedinicama, za šta se već sada mogu prijaviti, zaključuje se u saopštenju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA