Vreme čitanja: oko 2 min.

Najstariji romski fudbalski klub na Balkanu je iz Srbije: Zovu ih i "Leskovačke Karioke" zbog ovoga

Ekipa Srbije

Vreme čitanja: oko 2 min.

U Srbiji je prema nekim podacima za vreme ovog rata stradalo oko 40 hiljada Roma, među kojima gotovo svi ugledni leskovački Romi

  • 1
Najstariji Romski fudbalski klub na Balkanu Leskovac Leskovačke Karioke Foto: Privatna arhiva

Romski fudbalski klub "Veternica" iz Leskovca je najstariji aktivni fudbalski klub Roma na Balkanu. Formiran je daleke 1926. godine u Leskovcu. Osnovao ga je njegov prvi predsednik kluba leskovački fabrikant Dimitrije Nikolić za svoje radnike Rome-kudeljare sa periferije grada u romskom naselju "Podvorce". Na čelu prve "adminsitracije" kao sekretar kluba bio je Blagoje Mikić, pisar kod gazde Mite Nikoilića.

Romski fudbalski klub prvo je nazvan "Polumesec", ali vrlo brzo na predlog gazda Mite dobio ime "Gajret" (na staro turskom:"večni prijatelj"). Nakon završetka Drugog svetskog rata klub je odlukom gradskih vlasti preimonavan u FK "Veternica", po reci Veternici koja preseca leskovačko polje i ovaj grad na dva dela.

Po njemu je danas nazvana i najveća gradska Mesna zajednica "Veternica" u Leskovcu, u kojoj danas uglavnom u romskom delu naselja "Slavko Zlatanović" u južnom delu Leskovca živi i radi najveći broj

članova ovog fudbalskog kluba.

Danas ovaj klub posluje u dosta teškim materijalnim uslovima, opstaje zahvaljujući najviše entuzijazmu novije fudbalske romske legende i danas predsedniku kluba Rajka Elezovića kao i Vladimira Amziuća sekretaru kluba inače praunuku čuvenog trubača i heroja sa Kumanovske bitke Ameta Ametovića.

Tokom ratne 1941. godine u periodu od 11-og do 16 -og decembra u "Arapovoj dolini" na leskovačkom brdu Hisar najvećem stratištu srpskih rodoljuba u Drugom svetskom ratu streljano je oko 40 članova romskog fudbalskog kluba iz Podvorca, svi igrači i članovi uprave kluba.

Prema raspoloživim istorijskim izvorima kojima raspolaže lokalni Narodni muzej ovo streljanje romskih sportista onemogućilo je bilo kakvo takmičenje do završetka ratne kataklizme.

U Srbiji je prema nekim podacima za vreme ovog rata stradalo oko 40 hiljada Roma, među kojima gotovo svi ugledni leskovački Romi.

Romski FK "Veternica" zbog nedostatka para za kotizaciju i osnovno poslovanje danas uglavnom igra utakmice opštinske lige. Najbolje rezultate klub je imao pre pet godina kao visoko plasirani u regionalnoj fudbalskoj ligi a trenirala ih je jedina žena trener tada u Srbiji profesorka Radica Stojanović iz Leskovca.

"Volimo ovaj klub i poslednje pare i celokupno znanje ulažemo u njega. Pomoć koju dobijamo od lokalne samouprave je nedovoljna. Bez većeg sponzora teško da će naš klub krenuti u lige višeg ranga,a na štetu mnogobrojne dece ne samo romske već i ostalioh nacionalnosti iz naselja koja su zainteresovana da u njemu treniraju", rekli su nam Rajko Elezović predsenik i Vladimir Amzić član uprave FK "Veternica" u Leskovcu.

(Telegraf.rs/T.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mujo

    17. decembar 2023 | 08:05

    Slava romskim fudbalerima i svim Romima ubijenim od strane okupatora.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA