Vreme čitanja: oko 1 min.

Oskrnavljeno srpsko groblje u Orahovcu: Polomljeno je najmanje pet drvenih krstova

T. U.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Skrnavljenje pravoslavnih obeležja otkrili su meštani Orahovca koji su u ponedeljak, dan uoči Svetog Nikole, otišli na groblje

  • 0

Na pravoslavnom groblju u Orahovcu polomljeno je najmanje pet drvenih krstova.

Skrnavljenje pravoslavnih obeležja otkrili su meštani Orahovca koji su u ponedeljak, dan uoči Svetog Nikole, otišli na groblje.

Jedan od njih, koji je i pozvao policiju, izjavio je da je zatekao najmanje pet polomljenih krstova, među kojima i krst na grobu svog najbližeg srodnika.

"Ti krstovi nisu lomljeni prvi put već više puta, ali su ih članovi porodica popravljali i ponovo postavljali u nadi da ih više neće lomiti, ali, nažalost, lomljenje se ponavlja, što iznova uznemirava ne samo porodice, nego i sve Srbe u Orahovcu", rekla je meštanka Orahovca, prenosi Kosovo onlajn.

Tzv. kosovska policija saopštila je da je slučaj prijavljen 18. decembra, a da su policajci ustanovili da je polomljeno pet drvenih krstova i da su pokrenuli istragu.

Kako portal saznaje, zbog ovog slučaja danas su u Orahovcu bili i italijanski pripadnici Kfora. Poslednji slučaj skrnavljenja pravoslavnih obeležja na srpskom groblju u Orahovcu zabeležen je 28. avgusta.

Na srpskom groblju u Orahovcu Srbi iz bezbednosnih razloga nisu sahranjivani od 1998. do 2014. godine, već je to činjeno u crkvenom dvorištu.

Kada u crkvenom dvorištu više nije bilo mesta, opet su morali da sahranjuju svoje upokojene srodnike na starom groblju, iako su na njemu gotovo svi nadgrobni spomenici oskrnavljeni.

(Telegraf.rs)

Video: Postavljena traka na mestu izvođenja radova na groblju, građani podneli prijavu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA